Danci neće migrante kod sebe: Teraju ih iz Evrope u Srbiju

Autor: Informer, Republika

Vesti

11.02.2019

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danske novine B.T. objavile su tekst u kojem tvrde da će migranti kojima je odbijen azil u nekoj od zapadnoevrospkih zemalja biti prebačene u prihvatne centre izvan Evropske unije, najverovatnije u neku od balkanskih zemalja, među kojima se spominje i Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug
Migranti

Ovo je inače predlog Danske narodne partije, inače nacionalističke desničarske stranke na čijem se čelu nalazi Kristijan Tulesen Dal.

Ministarka za emigraciju Inger Stojberg je izjavila da takva stvar nije u planu, već da Danska i Austrija pripremaju tajednički izbeglički kamp na čijem projektu se radi od proleća 2018.

Ona kaže da je Austrija, koja takođe ima velikih problema sa migrantima i azilantima, idealan partner Danskoj u ovakvim projektima.

Međutim, B.T. piše da je vlada u Danskoj spremila nešto mnogo više od zajedničkog centra sa Austrijom i da je u pitanju plan koji krši osnovna ljudska prava.

- Ukoliko, iz nekog razloga, nismo u mogućnosti da te ljude vratimo u zemlje iz kojih su došli, trebalo bi ih smestiti u izbegličke centre izvan Evropske unije. Tu treba da ostanu sve dok se dobrovoljno ili pod prisilom ne vrate kući. Ovi centri treba da budu signal svim ljudima koji žele da napuste svoju zemlju kako bi tražili nove i bolje uslove za život u Evropi da odmah odustanu od te ideje, jer će biti vraćeni kući po kratkom postupku - navodi se u dokumentu Ministra spoljnih poslova Danske iz prošle godine, a prenosi ga B.T.

Iako iz ministrarstva za novine nisu hteli da potvrde autentičnost ovog dokumenta, novinari lista B.T. tvrde da već postoji i plan u koje zemlje bi se transferisali migranti. Kao glavni kandidati spominju se BIH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Albanija i Makedonija.

Prema informacijama lista, Srbija je prva na listi balkanskih zemalja gde bi ovakvi centri bili otvoreni.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading