Dea je borac! Doktor Bumbaširević otkrio šta mu je voditeljka rekla posle operacije

Vesti

09.02.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Doktore, želim da vam čestitam i zahvalim se na svemu što ste za mene učinili!", reči su koje je Dea Đurđević sa osmehom na licu uputila svom spasitelju, doktoru Marku Bumbašireviću, kada ju je obišao na Vojnomedicinskoj akademiji dan nakon operacije.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Doktor Marko Bumbaširević

ŽENE SU HRABRIJE

Posle stravične nesreće koju je doživela u četvrtak, u kojoj je ostala bez ruke, ali joj je ista operativno i vraćena, poznata voditeljka jutarnjeg programa na TV Pink oduševila je javnost, kao i lekare, hrabrošću i pozitivnim stavom.

- Dea je odlično! Ona je jedna neverovatna mlada žena, stabilna i izuzetno hrabra osoba, koja je i pored svega što je zadesilo dobro raspoložena. Obišao sam je u petak, kada mi je sa osmehom čestitala i zahvalila se na svemu što smo za nju uradili. Moram priznati da sam u životu uradio mnogo operacija, ali žene pacijenti su se pokazale kao mnogo hrabrije, što, evo, i Dea potvrđuje - priča za Srpski telegraf doktor Bumbaširević, profesor ortopedske hirurgije i traumatologije koji je 11 godina bio šef Katedre za mikrohirurgiju.

TEŽAK ŽIVOT S PROTEZOM

Doktor Bumbaširević, koji je najzaslužniji za uspeh veoma komplikovane operacije, priznaje da je bilo teško.

- Slike sa mesta nesreće su strašne, prizor koji je usledio nakon što je udario autobus je nešto što običan čovek ne može da pojmi ni zaboravi i svako bi očekivao da će i žrtva biti van sebe. A zapravo je ona ta koja sve nas umiruje i uverava da je dobro. Svaka operacija je komplikovana, ali postoji razlika kada je, kao u šivenju, nešto pocepano i kada je pokidano. U njenom slučaju bilo je pokidano. Delovalo je kao nemoguća misija jer ruka nije bila odsečena, nego iščupana, što je još gore. Uz saradnju sa kolegama sa VMA uspeli smo u toj misiji, a sada ostaje da vidimo da li će funkcija ruke biti dobra - navodi prof. dr Bumbaširević nakon ovog gotovo nadljudskog podviga.

Živci počupani, biće još operacija

Kolege sa VMA, kaže prof. dr Bumbaširević, uradile su veliki posao jer su dobro pripremile pacijentkinju za operaciju.

RepublikaFoto: wikimedia.org

- Pre nego što smo ušli u salu, kolege sa VMA su sve odlično pripremile. Ruku su stavili na led, ali ne da se zaledi, nego na plus četiri stepena Celzijusa, kao što treba. Postojao je veliki defekt krvnih sudova, koji su morali da se rekonstruišu skidanjem vena, veliki broj anastomoze je urađen. Otežavajuća okolnost je da su joj živci iščupani, pa će morati još neke dodatne operacije da se urade zbog kasnije funkcionalnosti, ali sve će to biti u redu - uverava doktor-heroj.

On naglašava da je ruka nezamenjiva, a život sa protezom bio bi joj vrlo težak.

- Veoma je važno, posebno za mladu osobu, da ima svoju ruku da bi mogla da nastavi da živi normalno. Ljudi koji nemaju iskustva rekli bi da je nemoguće vratiti joj ruku, ali ipak smo uspeli. Noć nakon operacije išao sam da vidim kako je i da je previjem, a prva 72 sata su najvažnija i predstoji da se replantat primi, ali i da rane lepo zarastu i da krene rehabilitacija - objašnjava prof. dr Bumbaširević.

Rukav joj je bio prazan, a ruka pored nje

Šta mi je sa rukom? Boli me, bilo je prvo što je Dea Đurđević pitala Dušana Vranješevića, vozača beogradske Hitne pomoći koji se našao na licu mesta neposredno posle nesreće i ukazao joj pomoć. Poput heroja iz filmova, Dušan nije želeo da se eksponira, pa smo o njegovom spasilačkom podvigu razgovarali sa dr Sergejom Pantićem, pomoćnikom direktora Hitne pomoći.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Rekonstrukcija saobraćajne nesreće

- Sa kombijem punim pacijenata koji su išli na dijalizu, Dušan je prolazio pored KBC "Dr Dragiša Mišović" u trenutku nesreće. Odmah je zaustavio vozilo i izašao da joj pomogne. Sedela je naslonjena na zid, rukav joj je bio prazan, a ruka pored nje! Kako bi joj skrenuo pažnju, zagovarao je dok ne stigne pomoć. Ruku je umotao u majicu i stavio joj pored nogu. Odmah je zvao Hitnu i rekao da dođe nekoliko ekipa, da ima više povređenih - priča za Srpski telegraf doktor Pantić.

Dušan im je naglasio da paze jer je klizavo, da ne bi i oni nastradali.

- Da joj nije pomogao, ko zna šta bi bilo. Rekao nam je da je bila u šoku, ali svesna, i da je samo pitala zašto je boli ruka. Kada je stigla ekipa Hitne, naglasio im je da joj ne govore da joj je ruka otkinuta da se ne bi uspaničila. Stavili su je na nosila i ruku položili pored nje, a Dušan ju je pratio do VMA - kaže dr Pantić.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading