Zajedničkim radom do boljeg položaja žena

Autor: Republika

Vesti

07.02.2019

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Delegacija Republike Srbije posvećena je pripremama za predstavljanje Četvrtog izveštaja o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), čije razmatranje će biti održano 28. februara 2019. godine u Palati nacija u Ženevi", saopštila je danas Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava na konferenciji u zgradi UN u Beogradu.

RepublikaFoto: Promo foto
Suzana Paunović

Konferenciju posvećenu predstavljanju alternativnih izveštaja, koje su organizacije civilnog društva dostavile CEDAW komitetu, organizovale su UN WOMEN i Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa ambasadom Australije u Beogradu.

Organizacije civilnog društva dostavile su CEDAW komitetu 11 alternativnih izveštaja.

Paunović je navela da je u periodu između dva ciklusa izveštavanja CEDAW komitetu Srbija preduzela mnoge aktivnosti sa ciljem ispunjavanja dobijenih preporuka, čime pokazuje svoju posvećenost i odlučnost u ispunjavanju međunarodnih obaveza, ali i čvrstu opredeljenost poboljšanju opšteg položaja žena u našem društvu.

- Opredeljenost punom sprovođenju CEDAW konvencije ogleda i u činjenici da delegaciju koju predvodim čine predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, zaduženi za njeno sprovodenje - istakla je Paunović.

Paunović je podsetila da je Četvrti periodični izveštaj o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena Vlada Srbije usvojila 2017. godine, a doprinos izradi izveštaja dale su i organizacije civilnog društva.

- Plan ispunjavanja preporuka koji je incirao Savet za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava Vlade je umnogome olakšao i proces izrade samog izveštaja - navela je Paunović, ističući da su u Akcionom planu za praćenje UN preporuka, koji sadrži 388 preporuke, identifikovane preporuke koje imaju rodnu komponentu.

- Kroz rodno odgovorne indikatore obezbedice se efikasnije pracenje unapredenja rodne ravnopravnosti u našoj zemlji. Sve preporuke mehanizama UN za ljudska prava, uključujući i preporuke CEDAW komiteta, povezane su sa Ciljevima održivog razvoja (SDGs) iz Agende 2030 Ujedinjenih nacija, navela je Paunović.

Ambasadorka: Primer dobre prakse

Ambasadorka Australije u Beogradu Rut Stjuart upoznala je prisutne sa iskustvom Australije u procesu razmatranja izveštaja pred CEDAW komitetom. Ambasadorka Stjuart je istakla značaj dijaloga Vlade Srbije sa organizacijama civilnog društva, i navela ovu vrstu saradnje kao primer dobre prakse.

Jelena Milovanović, zamenica šefice Kancelarije UN Women u Srbiji istakla je da ova organizacija ostaje posvecena pružanju podrške Vladi i civilnom društvu u cilju unapredenja položaja žena.

Na konferenciji su svoje izveštaje predstavili Zaštitnik gradana i organizacije civilnog društva: Ženski centar Užice, Ženska inicijativa Priboj, Ternipe Pirot, Femina Kreativa Subotica, Amitu, FemPlac, A11, Praksis, Evropska mreža za pitanja apatridije, Evropski centar za prava Roma, Institut za apatridiju i inkluziju, SOS Mreža Vojvodine i Platforma organizacija za saradnju sa mehanizmima UN.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading