KRITIČNO NAREDNIH 10 DANA! Morava se izlila: Obustavljen saobraćaj, ljudi strepe od bujica!

Autor: blic.rs

Vesti

04.02.2019

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog topljenja snega vodostaji reka u Srbiji su u porastu, RHMZ je za sutra izdao žuti hidroalarm na većini reka u centralnom delu zemlje jer se očekuje značajno povećanje vodostaja, a naši reporteri sa lica mesta javaljaju da su se Velika i Zapadna Morava već izlile iz korita na pojedinim mestima, poplavljene su njive, a saobraćaj je na određenim deonicama u obustavi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

U Užičkom kraju poplave za sada prete u Požeškom polju, u atarima sela Pilatovići i Prijanovići. Zapadna Morava se juče izlila iz korita i prekrila oranice, ali poplavljenih domaćinstava nema.

U prekidu je saobraćaj na putu od Prijanovića preko Pilatovića ka Lučanima. Voda ovde od noćas opada, međutim, zbog visokih temperatura pod kojima se topi sneg sa planina, očekuje se da će na Zapadnoj Moravi kroz Požeško polje vodostaj porasti tokom dana.

U Požegi kažu da su najveća pretnja bujični vodotokovi i da su sve nadležne službe u pripravnosti.

Morava je i ovde ponovo poplavila oranice i lokalne puteve.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Nivo Zapadne Morave kod Kraljeva naglo je porastao, pa je ova reka poplavila lokalni put Grdica-Oplanići, kao i nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta u svom priobalju i rukavcima. Po rečima meštana obližnjih naselja, njihova domaćinstva, bar zasad, nisu ugrožena.

Lokalni put koji je Zapadna Morava poplavila, najverovatnije će biti zatvoren za saobraćaj sve dok se voda ne povuče.

Nivo ove reke raste, vodostaj je u konstantnom porastu i kod Miločajskog mosta. Iz Sektora za vanredne situacije kažu da prate situaciju na terenu i da su ekipe spremne da reaguju ukoliko to bude potrebno.

S druge strane, iako vodostaji rastu i već smo zabeležili nekoliko slučajeva izlivanja, Zvonimir Kocić iz preduzeća "Srbijavode" trvrdi za RTS da "nema opasnosti od izlivanja". On je gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da ne očekuju povećanje vodostaja i dostizanje kriterijuma pri kojima se proglašava odbrana od poplava.

- Trenutno ne postoji opasnost, a očekivano je da u narednih deset dana dođe do daljih porasta vodostaja, ali bez nekih opasnosti - objasnio je Kocić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading