OPŠTE RASULO NA AKADEMIJI!

Autor: D. S. - E. S. T.

Vesti

30.01.2019

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opšti haos na Akademiji poslovnih strukovnih studija (bivša Beogradska poslovna škola, čiji je nekadašnji direktor Ilija Samardžić prekjuče uhapšen) otkad njome rukovodi Saša Bovan. To vide i studenti, pa ih je posle smene Bovanovog prethodnika Đura Đurovića školsku 2018/2019. upisalo čak 30 odsto manje nego godinu dana ranije.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić

Do toga je, kako navodi sagovornik Srpskog telegrafa iz ove akademije, došlo nakon brutalne kampanje koja se letos vodila protiv Đurovića, postavljenja Bovana i osnivanja nove akademije poslovnih strukovnih studija.

- Toliki pad broja studenata svakako će uticati na ostvarenja finansijskih planova akademije. Pitanje je hoće li imati novca da ulože u sve što je neophodno za normalno funkcionisanje - navodi naš sagovornik.

PRLJAVA HAJKA

On dodaje i da je hajka na bivšeg direktora Đura Đurovića uticala i na nezainteresovanost studenata da uopšte dolaze na predavanja:

RepublikaFoto: Printskrin

Bivši direktor BPŠ brani se sa slobode

Bivši direktor BPŠ Ilija Samardžić pušten je da se brani sa slobode nakon što je Specijalni sud u Beogradu odbio predlog Tužilaštva za organizovani kriminal da mu odredi pritvor. Ipak, sudija je Samardžiću odredio meru zabrane prilaženja svedocima, kao i sastajanja i komuniciranja sa njima. Takođe mu je naloženo da se redovno javlja povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija.

Samardžić je prethodno saslušan u tužilaštvu povodom sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja. Njemu se stavlja na teret da je za vreme rukovođenja školom privrednim društvima "Kontiki travel", "Simpo", "Novosti" i Vaterpolo klubu "Radnički" iz Kragujevca pribavio imovinsku korist od 781 milion dinara, dajući im od novca BPŠ pozajmice koje nisu vraćene.

- Kod svih profesora je primetan pad broja studenata koji dolaze na vežbe i predavanja. Prisutno ih je tek po 20 ili 30. Od osnivanja akademije ni studentski parlament ne radi, a zajednički društveni život akademaca je zamro. Studente svakako niko ništa ne pita.

Sve to, ipak, ne ometa Bovana da uredno mesečno prima čak deset prosečnih srpskih plata. Prema navodima našeg sagovornika, pored primanja na Pravnom fakultetu, gde je profesor, u iznosu od 280.000 dinara, on dobija i nadoknadu od 200.000 dinara na akademiji, plus naplaćuje troškove za svaki odlazak u Blace (tamo akademija takođe radi).

Srpski telegraf potražio je komentar i od Saše Bovana, ali smo dobili sledeći odgovor:

- Ne želim da pričam za vaš list zbog svega što ste objavili o meni.

Foto: youtube.com/News front Srbija
Saša Bovan

RESAVSKA ŠKOLA

Na sve to, kako su nam rekli ljudi sa Bovanove akademije, privremeni savet je za šest meseci, koliko postoji Akademija poslovnih strukovnih studija, usvojio samo dva opšta akta: sistematizaciju radnih mesta i statut koji je debelo plaćen.

- Prepisali su statut koji je bio usvojen u BPŠ, a Bovan je isplatio za njegovu izradu 240.000 dinara - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Naravno, tvrdi on, sve isplate u korist privremenog organa i Bovana idu na teret sopstvenih prihoda škole, koje stvaraju zaposleni. A akademijom upravljaju i o svemu odlučuju članovi saveta, kao privremenog organa. Mandati im ističu 11. februara.

ČINJENICE
O haosu na akademiji
- 30 odsto manje studenata upisalo se 2018/2019. nego godinu dana ranije
- sve manje studenata dolazi na predavanja i vežbe
- direktor dobija naknadu od 200.000 dinara
- studentski parlament ne radi
- za šest meseci, otkad je akademija formirana, doneta samo dva opšta akta
- za izradu statuta, koji je bukvalno prepisan od BPŠ, Bovan isplatio 240.000 dinara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading