Stazama predaka: Školama u Srbiji dodeljene mape o kretanju srpske vojske u Velikom ratu

Autor: Tanjug

Vesti

25.01.2019

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve škole u Srbiji dobiće na poklon plakate na kojima je mapa kretanja srpske vojske tokom Prvog svetskog rata.

Foto: Republika
Ovako izgleda mapa koja će se naći u svim školama u Srbiji

Uručenje više od 2.000 plakata, koje su obezbedile novinsko-izdavačko društvo Novosti a.d., u saradnji sa Komercijalnom bankom, dogovoreno je na današnjoj svečanoj primopredaji u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar Mladen Šarcević je istakao da je svaki doprinos školama važan, bez obzira da li je reč o računaru, lopti, učilu ili istorijskoj mapi.

- Prvi svetski rat je jedan od najvažnijih dogadaja u istoriji Srbije, koji opominju i podsećaju na veliko stradanje srpskog naroda. Zato je veoma važno da radimo na očuvanju nacionalnih vrednosti - rekao je Šarcević.

 

 

On je podsetio da su u prethodnom periodu Srbija i Republika Srpska formirale timove koji se bave nacionalnim programima.

- To rade sve pametne zemlje. Time ne vređate nikoga ko živi na tom tlu, ali čuvate svoje nacionalne vrednosti. To su vaše pismo, geografija, istorija, odnosno vaša kultura. To su istorijske i civilizacijske vrednosti - rekao je Šarcevic.

On je dodao da Ministarstvo prosvete, osim u Republici Srpskoj, nastoji da obezbedi da se taj program izučava i u drugim državama.

- Redizajniramo i nastavni plan i program za svu našu decu u dijaspori. Prvi put posle 12 godina izabrali smo koordinatora, uveli obavezu licenciranja nastavnika koji predaju u inostranstvu. U Nemačkoj, Grckoj i Švajcarskoj smo to doveli do savršenstva. Samo u Štutgartu ima više od 800 dece u dopunskim školama - objasnio je ministar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading