Izmena zakona: Se*s sa pijanom ženom smatraće se silovanjem!

Autor:

Vesti

24.01.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pijana žena koja nije odbila muškarca, a imala je seks sa njim, ali nije za to dala izričit pristanak, može da se smatra silovanom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Na ovu ideju, koja je razgnevila muški pol, došle su feministkinje iz Ženskog autonomnog centra (AŽC), koje traže izmenu Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na okolnosti pod kojima se seksualni čin desio.

Tanja Ignjatović, predsednica AŽC, kaže za Srpski telegraf da seksualni odnos mora da podrazumeva izričit pristanak, te da sve sem toga može da se smatra silovanjem.

- Ako pijana žena tvrdi da nije pristala na seksualni odnos, to bi se moglo smatrati silovanjem. Standard je da se svaki takav slučaj mora detaljno istražiti, posebno se moraju istražiti sve okolnosti pristanka za koji se tvrdi da je dobijen, odnosno nije dobijen, uključujući i doživljaj žrtve - objašnjava naša sagovornica.

Advokat Vujačić: Nerealno je jer bi žena onda morala da ima overen papir kod notara na kojem je njena izjava da hoće seks, pa da ga pokaže kad je pijana 

OSVETA ZBOG PREVARE

Ipak, prema rečima advokata Svetozara Vujačića, ovakva inicijativa nikako ne može da zaživi jer u praksi takve okolnosti nisu dokazive.

- Taj predlog je nerealan jer bi značio da svaka žena sa sobom treba da nosi overen kod notara blanko papir na kojem stoji njena izjava da hoće da bude sa nekim muškarcem, pa da mu to da kad bude pijana - navodi Vujačić.

Autonomni ženski centar

Silovanje je i kad nema otpora

Iz Ženskog autonomnog centra smatraju da je silovanje i onaj seksualni čin u kojem nema fizičkog otpora.
- Svaka namerna seksualna radnja bez pristanka je kažnjiva, što znači da je učinilac znao ili morao znati da pristanak nije dat slobodnom voljom, odnosno da druga osoba nije bila u prilici da ga da na taj način. To ne pretpostavlja postojanje fizičkog otpora te osobe. Namera uključuje i indirektnu nameru i svesni nehaj - navodi Tanja Ignjatović.

On ističe da ima mnogo slučajeva fingiranog silovanja i da to treba imati u vidu.

- Žena spava sa muškarcem koji joj kaže da je žena njegovog života i sutradan joj kaže da je to bilo samo za jednu noć. Onda ga ona prijavi za silovanje kako bi mu se osvetila jer ju je prevario - napominje advokat i navodi da žena nikad nije bila optužena za krivično delo silovanja.

Reakcije

Milica Đurđević, Zavetnici

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milica Đurđević

- Radikalni feminizam je ekstremistička ideologija čiji je krajnji cilj ukidanje porodice. Borba protiv nasilja je imperativ, ali ovakvi zahtevi su potpuna krajnost koja sve obesmišljava. Da li to znači da će muškarac i žena pre nego što se poljube morati da potpišu ugovor, overe kod notara, povedu svedoke?

Maja Nikolić, pevačica

RepublikaFoto: instagram.com/majanikolic_singer
Maja Nikolić

- Smatram da će žena koja je pijana i čije je stanje svesti izmenjeno mnogo teže uspeti da se odbrani i da kaže ne. S druge strane, teško je tražiti izričit pristanak od žene u alkoholisanom stanju. Mislim i da seksualni čin ne može unapred da se dogovori, ja sam bar uvek sve radila po osećaju.

Suzana Mančić, TV voditeljka

RepublikaFoto: youtube.com/AmiG Show
Suzana Mančić

- Možda bi i trebalo da se, pre samog čina, muškarac i žena dogovore oko toga šta je dozvoljeno, a šta nije. Zlostavljanje žena je sve veći problem u Srbiji i svetu, pa i ne bi bilo loše da postoji taj izričit pristanak.

KVARE UŽITAK

Iz AŽC su sigurni da predložene izmene mogu da zažive jer većina ljudi razume da niko nema prava da povredi telesni integritet i seksualne slobode druge osobe.

- Intimni odnosi počivaju na dobrovoljnosti i poštovanju druge osobe. Nepoštovanje volje druge osobe je nasilje - ističe Ignjatovićeva i dodaje da i promena oblika seksa (anal, oral) mora da podrazumeva prethodni pristanak.

Međutim, kako ističe seksolog Jovan Marić, takvi dogovori mogu da pokvare čar samog čina.

- Kada žena kaže ne, onda to muškarac mora ozbiljno i da shvati. Muškarac i žena mogu da se dogovore pre samog čina u smislu da mu ona jasno da do znanja šta sigurno neće, ali se takvim dogovorima gubi neizvesnost koju seks nosi sa sobom jer je ona ta koja uzbuđuje partnere - kaže Marić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading