Pseća mafija hara Beogradom: Smislili kako da lažiraju ujede od pasa i uzmu odštetu!

Autor: Republika

Vesti

19.01.2019

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za dve godine u prestonici je podneto više od 1.500 tužbi i zahteva za obeštećenje zbog ujeda pasa lutalica, ali nadležni tvrde da čak i u ovim slučajevima postoje ozbiljne zloupotrebe!

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Novčana nadoknada za lakše povrede iznosi oko 25.000 dinara, dok za teške, kojih je ređe, može biti čak 100.000 dinara. Međutim, kako tvrdi gradska pravobraniteljka Ljiljana Blagojević, najveći problem su mnogobrojne zloupotrebe podnosilaca samih zahteva.

- Postupak koji se vodi pred Komisijom za rešavanje sporova je brz, te se za nekoliko dana ili nedelja dobija iznos koji se pred komisijom ostvari i on obično iznosi oko 25.000 dinara, nekad više, nekad manje, ali se odmah dođe do nekog obeštećenja. Ipak, sve više dolazi do zloupotrebe tog prava. Pred nekoliko sudova u Srbiji ljudi podnose postupak za nadoknadu štete po istom osnovu. Na primer, oštećeni podnesu tužbu zbog ujeda pasa u sudu u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu i pred svakim sudom ostvare nadoknadu jer ne postoji jedinstvena baza za takvu vrstu podataka, ne postoji način da se tome stane na put - rekla je Ljiljana Blagojević za Beogradsku hroniku RTS.

LEKARI I ADVOKATI

Prethodnih godina učestale su bile prevare, ali drugačije vrste, tako što su fingirane povrede zbog ujeda pasa. Ovde su postojale organizovane grupe prevaranata koje su radile sa lekarima, advokatima...

Pre dobijanja nadoknade potrebno je prikupiti kopije lekarskih izveštaja, kratko opisati kako je do povrede došlo, uneti lične podatke povređene osobe i kontakt telefon. Fotografija lakše ili teže povrede plus je podnetom zahtevu, piše blic.rs. Oštećeni može prijavititi i nematerijalnu štetu (bol i strah), kao i materijalnu (troškovi lečenja, poderana odeća...), zbog čega bi trebalo da sačuva račune i druge dokaze o troškovima koje je imao oko lečenja (lekovi, prevoz do lekara...).

Razmatranje podnetih zahteva vrši komisija i po postizanju određene visine naknade, zaključuje se ugovor o vansudskom poravnjanju između Grada i povređene osobe. Druga varijanta je izlazak na sud, gde oštećeni može da dođe do veće sume obeštećenja, ali samo ako je spreman da čeka i po četiri-pet godina, koliko proces zna da potraje. I da plati nimalo naivne sudske troškove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading