Lončar o zamrznutim bebama u bolnici: Krađa beba u Srbiji nemoguća misija!

Autor: Republika

Vesti

19.01.2019

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po zakonu Zlatibor Lončar ističe da je Opšta bolnica u Kraljevu, gde su pronađena tela 13 mrtvih novorođenčadi, ispoštovala sve potrebne procedure

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

- Danas je nemoguće da se zamene bebe, svuda je dupli sistem kontrole i protokola, to je nemoguća misija u Srbiji.

Tako je juče reagovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar na izražene sumnje pojedinih udruženja roditelja da iza slučaja koji se dogodio u Opštoj bolnici u Kraljevu stoji krađa beba.

- Ovde je ispoštovana procedura! Odrađena je i obdukcija. Zamislite slučaj da je došla neka komisija i da te bebe koje su preminule nisu bile tu, da se krenulo u to da se vidi gde su preminule bebe. Samo zamislite da nisu našli te bebe... Nema odluke Skupštine grada, pa je stigla, nema formirane komisije, nema ni dozvole za spalionicu, i šta mislite da nema beba ni tih potrebnih dozvola? Recimo da su uzeli i sahranili te bebe, pa ko bi onda mogao da ubedi nekoga da te bebe nisu nekom date! Šta je problem, što hoće da se ispoštuje procedura?! - zapitao se Lončar.

Pre dva dana otkriveno je da su tela 13 mrtvih beba tri godine stajala u zamrzivaču u Opštoj bolnici u Kraljevu. Direktor bolnice dr Zoran Mrvić rekao je da je reč o bebama koje su umrle po rođenju u protekle tri godine, a da roditelji nisu želeli da preuzmu tela. Dodao je da su sve preminule bebe upisane u opštinske knjige i da je nad njima obavljena autopsija.

- Tela preminulih beba držimo u zamrzivačima po odluci službe za patologiju. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva doneta je pre tri-četiri meseca i sada je u toku postupak formiranja komisije koja će obaviti sahranjivanje - rekao je ranije dr Mrvić i dodao da bolnica nije imala mogućnost da kremira bebe jer njihova spalionica ne radi tri godine. Istakao je i da "nije reč o nestalim bebama, već o onima koje su umrle prirodnom smrću".

Kako je objašnjeno, tela se nalaze na patologiji, kako nalažu propisi, a naglašeno je da će bebe biti sahranjene po zakonu kada bude formirana komisija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading