Nemar i propust bolnice Studenica: Mrtve bebe čuvaju jedino u Kraljevu!

Autor: Natalija REMENJAK

Vesti

18.01.2019

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Horor sa mrtvim bebama samo u kraljevačkoj bolnici! Direktor Opšte bolnice Studenica Zoran Mrvić i juče se pravdao kako tela 13 beba koja su tri godine čuvali u zamrzivaču nisu mogla biti sahranjena jer odluke nisu bile usklađene sa zakonom. On je ponovio da su devetoro njih mrtvorođenčadi, da je jedno pronađeno na deponiji, a preostale tri su abortirane bebe.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Tek novim zakonom ova tela od 2016. mogu da se sahranjuju. Međutim, kako je taj zakon trebalo dalje uskladiti sa odlukama kojima se precizira način sahranjivanja, pitanje tela ovih beba nije bilo moguće rešiti - objašnjava dr Mrvić.

SKANDALOZNO

Da je zaista tako kako on tvrdi, onda bi po svim srpskim bolnicama bilo mrtve dece. Međutim, Srpski telegraf je kontaktirao sa skoro svim opštim bolnicama u zemlji i od svih dobili isti odgovor: "Strašno je držati bebe u hladnjači, a kamoli u zamrzivaču"!

I svi su potvrdili da imaju ugovore sa komunalnim preduzećima koja preuzimaju tela i sahranjuju.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević istakao je da se deca koja su rođena mrtva najpre šalje na obdukciju, a potom se poziva komunalno preduzeće koje telo sahranjuje na leskovačkom groblju na mestu koje je posebno namenjeno za to.

- Osim tela beba, tu sahranjujemo i amputirane delove tela, jer nikad ne znate da li pacijent može da se žali kako mu je amputirana pogrešna ruka. Sve je to regulisano i tačno se zna gde je šta sahranjeno, jer svako može da zatraži ekshumaciju - kaže dr Dimitrijević.

Podmetanje ili istraživanje

Radiša Pavlović, koji je i pronašao mrtve bebe, smatra da za ovaj gnusni čin postoje dva razloga.

- Čuvali su ih da bi se na njima obavljala medicinska istraživanja ili su služila da bi se poturila roditeljima kojima je saopšteno da im je beba preminula, a u stvari je ukradena - navodi Pavlović.

Da je ovde reč nemaru i propustu kraljevačke bolnice, tvrdi i izvor Srpskog telegrafa koji je dobro upoznat sa protokolom u zdravstvu.

STRAVIČAN PRIZOR

- Van svake pameti je držati bebe u zamrzivaču ukazuje, pogotovo ne tri godine. Čak i da trenutno nema mesta gde bi se beba sahranila, trebalo bi komunalno preduzeće sa kojim bolnica ima ugovor da preuzme telo bebe i u svojim prostorijama ga zbrine do sahrane - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe, po dojavi je u četvrtak otišao u kraljevačku bolnicu, gde je zatekao stravičan prizor - 13 mrtvih beba u zamrzivaču za kućnu namenu koje su tu već tri godine. Digla se velika prašina, a u bolnici su se branili da je reč o bebama koje roditelji nisu hteli da preuzmu, te da oni nisu imali mogućnost da ih sahrane, jer im spalionica ne radi tri godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading