Estradni imitator, igrač u noćnom klubu, krupije, kobasičar! Ovo su najnovija zanimanja u Srbiji

Autor:

Vesti

16.01.2019

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. januara u Srbiji je na snazi novi šifrarnik koji je obuhvatio 3. 641 zanimanje, a među novim poslovima našla su se zanimanja koja do sada zvanično nisu bila prepoznata na tržištu rada.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto ilustracija

U novom šifrarniku rada su uvrštena zanimanja poput programera kompjuterskih igara, estradni imitator, igrač u noćnom klubu, disk džokej, kućne negovateljice/pomoćnice, bebi- siterke, žongler, klovn, mađioničar, zvonar, krupije, kobasičar...

Do usvajanja novog jedinstvenog kodeksa šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih, objašnjavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

- Primera radi, nisu bila prepoznata neka zanimanja, naročito u oblasti IKT, pa kada su se programeri prijavljivali na evidenciju NSZ nisu mogli da budu prijavljeni pod šifrom programer, jer ona nije bila prepoznata na tržištu rada - kaže državna sekretarka u Ministarstvu rada Bojana Stanić.

Takođe, nova zanimanja su primera radi, i javni beležnici i izvršitelji, koja ranije nisu postojala, a takođe novim šifrarnikom prepoznata su i brojna zanimanja u oblasti bankarskog sektora.

Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

RepublikaFoto: pixabay.com

Novi šifrarnik, kako je rekla Stanić, obuhvatio je 3. 641 zanimanje, a lista je usklađena sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom.

Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada obuhvata pet šifrarnika- zanimanja, nivoa kvalifikacija, država, opština, i naselja.

Novi šifrarnik, kako je objasnila Stanić, koristiće svim nadležnim službama i ministarstvima naročito Ministarstvu prosvete jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja.

Novi šifrarnik važan je, kaže, zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla, a njegovo uvođenje od velike je važnosti i za pracenje i analizu na tržištu rada u Srbiji.

Kako je ranije rečeno, važno je da se svi korisnici, pre svega, poslodavci i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnosti vođenje evidencije u oblasti rada, pracehnje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj ljudskih resursa, upoznaju sa novim konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano koristili.

- Značiće nam mnogo, jer ćemo imati statističke podatke o tome koliko na primer, programera imamo u zemlji, kao i druge profile i on neće biti statičan već će se dopunjavati u skladu sa potrebama na tršstu radne snage ukoliko se pojavi neko novo zanimanje - kaže Stanić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading