Najviše kradu nafrakane gospođe: Na koga posebno paze prodavci u Srbiji

Autor:

Vesti

09.01.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada ništa nisam ukrala. Ipak, posle istraživanja o lopovima koji operišu po supermarketima i buticima u Srbiji, zaključila sam da je krađa i te kako unosan biznis.

3 godine zatvora za ukradenu robu u vrednosti preko 5.000

Na pitanje ko najviše krade i šta, odgovori trgovaca gotovo su identični - krade se sve, na 100 različitih načina. Kako kažu, više nema pravila ni o tome ko krade, pa je gotovo nemoguće prepoznati lopova. Po radnjama operišu i mladi i stari, bez obzira na pol i fizički izgled.

Kradu i doterane sredovečne gospođe, i to dosta, tvrdi prodavačica u kozmetičkoj radnji.

Majka i ćerka zajedno u akciji

Jedna od prodavačica u radnji gde se prodaju torbe i novčanici priča kako su majka i ćerka, složno u duetu, uspele da ukradu novčanik koji se nalazio tik uz kasu.

- Mlađa žena me je pitala da joj nešto pokažem, dok sam se okrenula, novčanik pored kase je nestao, kao i gospođa koja ga je uzela. Lopovi to vrlo mudro rade, jedan od njih zapitkuje prodavce, okupira im pažnju, pa drugi ima dovoljno vremena da krišom uzme stvari - objašnjava radnica. Ona ističe i da su sitnije stvari, poput novčanika, lakše za krađu jer nemaju zujalice već samolepljive stikere, koje lopovi lako odlepe i ne pište na izlazu iz prodavnice.

- U prodavnicu je ušla žena, doterana, našminkana, u markiranoj odeći. Slučajno obratim pažnju na nju i primetim kako sa rafa uzima senku za oči i stavlja u torbu.

 
Foto: pixabay.com

Aluminijumske torbe štite od zujanja

Kako bi uspeli što neprimetnije da izađu iz radnje sa ukradenom robom, profesionalci pak pribegavaju raznim taktikama. Jedna od njih su, objašnjava radnik obezbeđenja, aluminijumske torbe.

- Lopovi koriste torbe obložene aluminijumom i tako uspeju da prevare senzore pri izlasku iz prodavnice. Sa sobom nose i klješta, pa uspeju da otkinu zujalicu, a da pritom ne oštete komad odeće na koji su se nameračili - objašnjava ovaj radnik.

Priđem i kažem joj da izvadi, a onda sam imala šta i da vidim - žena je, osim senke, u torbu već bila spakovala i razne kreme, koje su koštale nekoliko hiljada dinara - objašnjava prodavačica.

3 godine zatvora predviđena kazna ako je vrednost ukradene robe iznad 5.000 dinara

Trgovci i radnici obezbeđenja u buticima kažu da među lopovima ima amatera, ali i profesionalaca. Tinejdžeri, prema njihovim rečima, uglavnom to čine da bi se dokazali u društvu, nemaju taktiku i iz radnje istrčavaju sa zujalicom, koja ih uvek oda. Tada se, objašnjava radnik obezbeđenja u jednom butiku, deca izvinjavaju ili samo ćute.

Foto: pixabay.com

Zbog toga se može i u zatvor

Kada je vrednost robe manja od 5.000 dinara, reč je o sitnoj krađi i krivično gonjenje, u tom slučaju, preduzima po privatnoj tužbi, kažu u MUP za Srpski telegraf.

- Ako je lopov odneo robu čija vrednost prelazi 5.000 dinara, reč je o krivičnom delu za koje je zaprećena novčana kazna ili čak do tri godine zatvora - navode u MUP.

NA KOJE SVE NAČINE LOPOVI RADE

- nose sa sobom torbe obložene aluminijumom i tako varaju senzore na vratima

- koriste klješta kojima otkidaju zujalice na odeći

- skidaju samolepljive stikere sa proizvoda pre nego što ih iznesu iz radnje

- ukradenu robu skrivaju u kolicima za bebe

Kriju robu u kolicima za bebe

Trgovci kažu i da se majke sa bebama u kolicima često nađu u ulozi lopova.

- Kolica često pište i kad ulaze i kad izlaze, tako da majke svašta potrpaju u njih. Kada pronađemo u kolicima stvar koju nisu platile, kažu da je dete to sigurno samo strpalo kod sebe - pričaju prodavci.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading