Danas slavimo Tucidan: Ovo narodno verovanje morate da poštujete ako imate decu

Autor: Republika

Vesti

05.01.2019

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestvo Hristovo - Božić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestvo Hristovo - Božić.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Veruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading