Atomski fizičari pisali Ministarstvu prosvete: Traže odvajanje od Vinče

Autor: Tanjug

Vesti

03.01.2019

23:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laboratorija za atomsku fiziku (LAF) podnela je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja molbu za odvajanje od Instituta za nuklearne nauke Vinča, piše "Blic".

RepublikaFoto: youtube.com/foxwebnews
Institut Vinča

U podnesku u koji je list imao uvid, oni su tražili administrativno i finansijsko odvajanje Laboratorije od instituta, jer je, kako su zaposleni u LAF-u naveli, naučno-istraživački rad u LAF-u "ugrožen do krajnjih granica".

Zaposleni u LAF-u su, kako se navodi, predložili resornom Ministarstvu formiranje nove firme - Instituta za kompleksne sisteme Vinča.


- Osnovni cilj koji želimo postići jeste unapređenje naučnog rada u oblasti kompleksnih sistema i dobijanje mogućnosti za realizaciju svih naučnih aktivnosti koje su dosadašnjom organizacijom Instituta blokirane - stoji u objašnjenju ove laboratorije.

Odluka o započinjanju procedure za njeno odvajanje je, kako "Blic" navodi, doneta na petoj sednici Naučnog kolegijuma LAF 3. decembra 2018. godine.

Ukoliko Ministarstvo prosvete odobri osnivanje novog instituta, on će biti orijentisan na teorijski i eksperimentalni naučni rad.


LAF okuplja 10 naučnika u zvanju naučnih savetnika, pet viših naučnih saradnika, 12 naučnih saradnika i 14 naučnika u istraživačkim zvanjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading