"EU je kao SFRJ, a NATO kao Treći rajh"

Autor:

Vesti

03.01.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konsenzus na kome se zasnivao posthladnoratovski poredak se kruni i, pre nego što se potpuno sruši i ne uspostavi novi, svakome se žuri da izvuče nešto za sebe - i Vašingtonu, i EU, i NATO. To stvara nervozu, ali i želju da se lovi u mutnom.

RepublikaFoto: e-stock
Ljiljana Smajlović

Ovako Ljiljana Smajlović, kolumnistknja Nedeljnika, objašnjava rast tenzija u Evropi i regionu, uključujući i zaoštravanje na liniji Beograda i Prištine. Za Smajlovićevu EU sve više liči na SFRJ iz 1988, kad su se svi zaklinjali u Jugoslaviju, a kod kuće isticali kako ih Beograd maltretira.

- Mogu Albanci da budu miljenici Vašingtona koliko hoće, ali samo Evropa može da im da bezvizni režim - dodaje ona.

Ljiljana Smajlović kao primer delovanja NATO u regionu navodi Crnu Goru, gde je nedavno doneta odluka da se na bilbordima ne mogu objavljivati sadržaji koji negiraju istorijske činjenice.

- To je samo po sebi skandalozno da će Vlada umesto istoričara odlučivati šta je istorijska činjenica. Pritom, obrazloženje je da su našli pravnu potku u odluci Evropskog suda za ljudska prava da se ne sme osporavati Holokaust. Holokaust je zločin nad zločinima i ništa sa tim nije uporedivo. Zamislite da Srbija pokuša da Holokaustom opravda neki svoj arbitrarni zakon. To je toliko suprotno svemu što se radi u Evropi, ali što ste bliži NATO, sve vam se više gleda kroz prste - konstatuje Smajlovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading