Suludo vreme na početku 2019: Visoke temperature, a onda za ovaj praznik šokantan obrt!

Autor: Republika

Vesti

29.12.2018

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novogodišnja noć u Srbiji biće bez padavina, sa temperaturama u "plusu", najavljuju meteorolozi! Prema njihovim rečima, tokom noći živa u termometru kretaće se od nule do dva stepena, a samo se na jugu zemlje očekuje susnežica i ponegde sneg.

RepublikaFoto: Promo
Ilustracija

Prognoza pokazuje da će prvih par dana nove godine biti suvo i hladno, a zatim dolazi do preokreta. Pred Badnji dan i Božić temperature će otići u veći "minus", a očekuje se da će pasti velike količine snega, pa ćemo uživati u pravim zimskim čarolijama.

Meteorolog "Weather2Umbrelle" Đorđe Đurić napominje da nas za doček očekuje vedra noć sa temperaturama malo iznad nule.

- U većini predela naše zemlje očekuje se vedra novogodišnja noć i prestanak padavina, kojih će tokom ponedeljka biti u celoj zemlji. Sa severa stiže razvedravanje, pa će samo u južnim krajevima i tokom noći biti uslova za slabe padavine, verovatno kombinaciju kiše i snega - kaže Đurić i napominje da se ipak tokom novogodišnje noći temperatura može spustiti i ispod nule.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

RHMZ: Za vikend kiša

Prema prognozi RHMZ-a, za vikend nas očekuje oblačno i kišovito vreme.
- U subotu će biti pretežno oblačno, ponegde sa slabom kišom, dok bi u brdsko-planinskim predelima trebalo da provejava slab sneg. Najviša dnevna temperatura biće od tri do sedam stepeni, dok bi u Negotinskoj Krajini živa u termometru trebalo da dostigne čak deset stepeni. Slično vreme očekuje nas i u nedelju. Preko dana biće oblačno i suvo, da bi posle podne i uveče u gradovima počela da pada kiša, a na planinama sneg. Ipak, veoma brzo će i u nižim predelima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji kiša preći u sneg - poručuju u RHMZ-u.

- Svima koji su odlučili da Novu godinu dočekaju na trgovima širom Srbije savetujem da se ipak toplo obuku jer će tokom noći temperatura da pada. Iako se očekuje oko dva stepena, kako veče bude odmicalo, biće sve hladnije. Na planinama se naravno očekuje veći minus, kao i zadržavanje snega - prognozira Đurić. Prema rečima sagovornika Informera, prve dane 2019. godine obeležiće suvo vreme, ali ćemo za Božić uživati u pravoj hladnoj zimi i vejavici.

- U prva dva ili tri dana nove godine očekuju nas jutarnji mrazevi i maksimalne temperature od tri do pet stepeni. Biće suvo vreme, bez ikakvih padavina, ali onda sledi preokret! Prema trenutnim prognozama, očekuje se veoma jako zahlađenje sa obilnim snegom, tako da će pred sam Badnji dan i Božić Srbiju okovati ona prava zima kakvu smo imali nekada u ovo doba godine - kaže Đorđe Đurić. I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) potvrđuju da će poslednjeg dana u godini padati sneg, ali samo do predveče.

- U ponedeljak će u većem delu Srbije padati sneg. Najveće padavine očekuju se u zapadnim i jugozapadnim predelima zemlje, dok će samo na severu Srbije padati kiša, koja će nakratko preći u sneg. Neće dugo vejati, pa će već posle podne i uveče doći do prestanka padavina. Pošto će temperature biti u plusu, do šest stepeni, sneg se neće zadržavati. Jedino će duvati jak severozapadni vetar, zbog čega će nam se činiti da je dosta hladnije nego što zapravo jeste - kažu u RHMZ-u.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading