GRAĐANI ZGROŽENI! Sa Radija Subotica grmele ustaške poruke pevača Tomposona

Autor: alo.rs

Vesti

28.12.2018

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revnosni Subotičani ne planiraju da puste da ovo tek tako prođe.

Marko Perković Tompson

"Vratit će se Ivan s tisuću momaka, pjevat će se pjesme naših kuprešaka". Ovi stihovi deo su proustaške pesme Marka Perkovića Tompsona koja se, verovali ili ne, juče zaorila sa Radija Subotica, ostavivši slušaoce u neverici.

Čak i da ne znamo o čemu govori pesma, sama činjenica da je izvodi jedan od najvećih mrzitelja srpskog naroda, hrvatski pevač Tompson, bila bi dovoljna za osudu Radija Subotica, radio stanice koja bi trebalo da služi kao gradski servis ovog grada.

Stvar je još crnja ukoliko znamo o čemu ova pesma peva.

U pitanju je pesma "Moj Ivane" koja, kao i većina Tompsonovih pesama, veliča ustaštvo i zločine nad Srbima. U ovoj pesmi glavni motiv je ustaška "Crna legija", koja se 1942. godine borila protiv partizana na Kuprešu, pričinivši pritom brojne zločine nad srpskim civilima.

Foto: youtube.com/Index.hr Portal

Crna Legija je bila ozloglašena ustaška jedinica koja se za vreme Drugog svetskog rata borila za istrebljenje srpskog tj. pravoslavnog življa, na teritoriji Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u sastavu zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

Po svojoj monstruoznosti i svireposti nalazili su se u samom vrhu ustaških zlikovaca, zajedno sa Handžar divizijom.

Ovo nije jedina simbolika u pesmi. Pola veka kasnije u ratu u BiH 1992. godine, hrvatska vojska napada Kupreš. Pripadnici hrvatske vojske upadaju u srpska sela u Kuprešu i ubijaju srpske civile koje su zatekli, ili ih odvode u logore. Istovremeno pale srpske kuće, i sve to u uniformama sa slovom "U", baš kao i ustaše u Drugom svetskom ratu.

Iako je ovaj subotički radio dobio veliki broj žalbi od slušalaca, pa i pojedinačna žaljenja zbog incidenta, zvaničnog izvinjenja na portalu ili na Fejsbuk stranici nema, a novinari portala Telegraf pokušali su da dobiju ovaj radio, ali se na telefon niko nije javljao.

Ipak, revnosni Subotičani ne planiraju da puste da ovo tek tako prođe

Subotičanin Branko Ćirjaković već je podneo krivičnu prijavu protiv čoveka koji je na jednom od kolektivnih gledanja utakmica Svetskog prvenstva u fudbalu nosio majicu sa Tompsonovim likom, ali je tužba odbijena, jer je sudija procenio da nema elekmenata širenja nacionalne i verske mržnje.

- Na javnom servisu Subotice se pušta pesma bez ikakvih problema. Nemoguće je da će i ovo da prođe bez ikakvih posledica - kaže Ćirjaković koji planira protiv radija da podigne prekršajnu prijavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading