"Okupatorima nećemo vraćati imovinu, to ne radi niko, pa neće ni Srbija"

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2018

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pripadnike okupacionih snaga niko ne može da rehabilituje, a pogotovo ne da im vraća imovinu konfiskovanu posle Drugog svetskog rata", poručuje direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić i navodi da je Agencija do sada u tim slučajevima donela nekoliko desetina odluka kojim je odbila vraćanje imovine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Strahinja Sekulić

- To ne radi niko, pa neće ni Srbija - kaže za Tanjug Sekulić, ali naglašava da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja vraća imovinu folksdojčera koji nisu učetvovali u okupacionim snagama, niti su vršili ratne zločine. 

Jasan zakon

Naglasio je da Agencija primenjuje zakon koji je vrlo jasan po tom pitanju koji zabranjuje vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga i njihovim potomcima.


Kako je naveo, postoji nekoliko desetina najdrastičnijih slučajeva rehabilitacije pripadnika SS divizije i ustaškog pokreta. 

- Imamo i rehabilitaciju klasičnih ratnih zločinaca, pre svega iz Nedićevog režima - navodi Sekulić. 

Objasnio je da je u svakom od tih slučajeva Agencija utvrdila da je pripadnik okupacionih snaga iz dostupne dokumentacije, odnosno iz arhiva BIA i vojske i svih relevantnih arhiva koji su čuvali tu građu. 

 

 

- To nije neko napamet utvrdio, nego sve je dokumentovano. To su vrlo jasni spiskovi, tu je i čin i mesto gde je službovao, jedinica u kojoj je službovao, a ako je zločin, vrlo jasno je opisan - rekao je Sekulić. 


Naveo je da je rehabilitacija poseban postupak u odnosu na restituciju i da je svako mešanje ta dva postupka zlonamerno, jer sudska rehabilitacija ne podrazumeva donošenje odluke o vraćanju imovine.

- Motiv rehabilitacije i motiv restitucije nije isti - rekao je Sekulić i dodao da se restitucija odnosi na imovinu, a rehabilitacijom se poništava neka osuda koja nije bila u skladu sa tadašnjim zakonima ili u skladu sa civilizacijskim standardima.

Iznad politike

Naglasio je da nikome u Srbiji nije dopušteno da vraća u život i rehabilituje sopstvene okupatore. 

- To je iznad i restitucije i iznad nekih uobičajenih ponašanja, iznad politike, vezano je za našu istoriju i za neke civilizacijske standarde koje moramo da poštujemo - rekao je Sekulić. 

Upravni sud bi, kaže Sekulić, mogao da donese presudu i tako reši vraćanje imovine. 

- Mislim da to ne bi bilo u redu - dodaje Sekulić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading