(FOTO) 70 godina postojanja Orkestra policije: Uspešno prošli brojne izazove

Autor: Republika

Vesti

19.12.2018

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orkestar policije obeležio je sinoć svečanim koncertom u "Madlenijanumu" 70 godina postojanja, a potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da ovaj profesionalni ansambl sigurno može da stane rame uz rame sa kolegama iz Evrope.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ministar Stefanović s orkestrom u "Madlenianumu"

- U poslednjih godinu dana Ministarstvo unutrašnjih poslova i ljudi iz orkestra uložili su mnogo energije i truda. Ojačali smo Orkestar policije koji je u jednom trenutku imao samo 26 članova, a danas ima 61 člana. Nabavili smo nove muzičke instrumente, a oni su svoje muzičko umeće pokazali na različitim manifestacijama - rekao je Stefanović. 

Ministar je ukazao da je tokom 70 godina postojanja orkestar imao više od 10.000 javnih nastupa i da je kroz njegov sastav prošlo 300 muzičara. 

Stefanović se posebno zahvalio penzionisanim i bivšim članovima Orkestra policije, koji su svoje note zauvek utkali u istoriju i ostavili je mlađima u nasleđe.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Stariji Beograđani sigurno se sećaju melodija koje su se čule Zemunskim kejom i Kalemegdanskim parkom, jer je taj muzički repertoar činio neizostavni deo beogradskih vikenda i gradskih svečanosti. Nije bilo važnije gradske, državne, sportske ili kulturne manifestacije koju nisu obeležili momci i devojke u uniformama i zvuk njihovih instrumenata - naveo je Stefanović. 

Istakavši da su kvalitet i tradicija orkestra oduvek bili cenjeni i prepoznatljivi, Stefanović je rekao da je ponosan što je tako i dan danas.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Bez muzike našeg orkestra mi danas ne možemo da zamislimo ni jednu svečanost koju obeležava Ministarstvo, a posebno bih istakao da kolege iz orkestra doprinose i učestvuju u svakoj manifestaciji kojom promovišemo rad policije u zajednici - rekao je Stefanović i podsetio da je orkestar učestvovao i na Danima Beograda, Svetskim danima muzike, Ljubičevskim konjičkim igrama, Karnevalu brodova i na raznim akcijama humanitarnog karaktera. 

- Svi smo posebno ponosni kada na fudbalskim i drugim utakmicama naše reprezentacije orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova izvodi himnu "Bože pravde" - naglasio je Stefanović. 

Tokom jednočasovnog nastupa Orkestar policije izveo je premijerno numeru "Pesma Orkestra policije", koju su specijalno za ovu priliku osmislili članovi ansambla Branko Milinković, Vladimir Mitrović i Filep Balaš.

Publika je uživala i u numerama "Slovenski marš" Petra Iljiča Čajkovskog, "Predigra i kolo" iz baleta "Ohridska legenda" Stevana Hristića, "Velika čočečka igra" Petra Konjovića, "Čardaš" Vitoria Montija, "Igra skakavaca", Borislava Dugića i "Pesma milicionara" Branka Karakaša. 

RepublikaFoto: MUP Srbije

Na svečanosti, ministar Stefanović posthumno je odlikovao Stjepana Keretića, koji je bio dirigent od 1972. do 1985. godine, a plaketu za izuzetnu posvećenost, isticanje i doprinos u radu orkestra primio je njegov sin.

Plakete su uručene i penzionisanom članu orkestra Atanasu Armenskom, kao i istaknutom članu današnje postave Karolju Bečeiju. 

Sekretarijat unutrašnjih poslova u saradnji sa Skupštinom grada Beograda osnovao je 1948. godine "Orkestar narodne milicije". Od prvih koraka u danima kada se tek uspostavljao ozbiljniji muzički život u Srbiji, preko zlatnih sedamdesetih godina, pa sve do danas, Orkestar policije prošao je brojne izazove. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading