Kako smanjiti potrošnju i račune za struju: Rešenje su moderne pumpe za grejanje

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

17.12.2018

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranci su spremni da finansiraju modernizaciju sistema grejanja i ugradnju novih pumpi. Građani bi pet godina plaćali iste račune, utrošak struje bio bi manji i tako bi praktično otplatili dug za ugradnju, nakon čega nam ostaju nove pumpe i višestruko manji računi.

Foto: Promo foto

Jedan od preduslova za ulazak Srbije u EU, o kome često slušamo, a ne znamo mnogo, je energetska efikasnost. Dostizanje standarda u toj oblasti, smanjivanjem potrošnje svih oblika energije, a naročito električne, veliki je i skup posao i Srbiji je na tom putu potrebna finansijska podrška sa strane.

Prema rečima stručnjaka, stranci su voljni da investiraju, ali država treba da omogući zakonske okvire za takve investicije.

DIREKTOR KOMPANIJE TDM : Strani investitori su zainteresovani da ugrade novu opremu za grejanje

Dakle, štednja energije je zadatak koji treba da ostvarimo, a kako, o tome smo razgovarali sa Darkom Marinkovićem, čelnikom kompanije TDM, koja se već 25 godina bavi kompleksnim sistemima daljinskog grejanja, kako distribucijom artikala za termo-tehničke instalacije tako i projektovanjem i ugradnjom instalacija.

Foto: Promo foto

ISPLATIVA INVESTICIJA

- Moderni sistemi, poput sistema i pumpi za grejanje recimo, su veoma skupi, ali su to investicije koje se višestruko isplaćuju na duži rok i u tom pravcu treba razmišljati - poručuje Marinković.

Podsećanja radi, EU u jednom od poglavlja o pridruživanju ozbiljno se bavi energetikom, a u sklopu toga i standardima i mehanizmima postizanja energetske efikasnosti.

- Znači potrebna nam je štednja na svakom nivou, a jedan od načina da redukujemo upotebu električne energije i smanjimo potrošnju su moderne pumpe i sistemi za grejanje - kaže Marinković.

Foto: Promo foto

Postoji mogućnost, kada govorimo konkretno o grejanju, da investitori sa zapada finansiraju ugradnju novih pumpi za grejanje i da pri tom proces naplate tog velikog troška bude raspoređen tako da ne opterećuje džepove građana i države odjednom.

- To bi bila kao neka vrsta kredita. Evo kako, oni plate pumpu i ugradnju i od tog trenutka utrošak električne energije se smanjuje i samim tim manji su i računi za struju. S tim da bi građani po ugradnji novih pumpi nastavili narednih pet godina da plaćaju iste račune kao do tada. Na taj način i kroz uštedu energije na mesečnom nivou dug se otplaćuje i posle pet godina imamo nove pumpe i do pet puta manji račun za struju - kaže naš sagovornik.

DUGOROČNO RESENJE

Marinković priča da je u Beogradu postojala ideja da se uđe u aranžman zamene opreme i ugradnje novih pumpi za grejanje, međutim pojavile su se administrativne i zakonske prepreke.

- Beogradske elektrane nisu vlasnici sekundarnog dela podstanica u zgradama koje snabdevaju toplotom. Građani uglavnom to ne znaju, a otkupom stanova postali su vlasnici i podstanica i liftova, npr. Znači, kada pumpa strada, stanari bi trebalo da skupe novac i poprave kvar, što je uglavnom neizvodljivo. Zato je Skupština grada donela uredbu kojom će Beogradske elektrane i dalje da održavaju  podstanice i to naplaćuju kroz cenu grejanja i svi su mirni. Međutim to je i knjigovodstveni problem jer javno preduzeće kupuje opremu čiji vlasnici postaju građani, fizička lica - priča naš sagovornik.

Marinković apeluje da je neophodno, za početak rešiti imovinsko pravne odnose.

Nove pumpe manja potrošnja

Nezaobilazna komponenta toplovoda i vodovoda su pumpe i one su ključne za uštedu energije. Savremene pumpe za grejanje imaju frekventnu regulaciju, dok obične kakve trenutno postoje recimo u Beogradu, rade na jednoj od tri brzine koje su fiksne, a takva je i potrošnja struje.

-To vam je poput dodavanja gasa na automobilu, znači ako je potrebna mala brzina drži na maloj brzini, pa ako je temperatura zimi deset stepeni pumpa radi automatski na manjoj brzini i troši čak i do pet puta manje struje - objašnjava Marinković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
drago

19.12.2018 06:56

Svi pričaju kako bi bilo dobro a kad počneš da tražiš tu pomoč svi nemaju pojma o takvoj vrsti pumpe kako da kupim toplotnu pumpu za grejanje VAZDUH VODA isveostalo za domacinstvo 100m kv.hvala kome da se obratim konkretno..?