Domen .rs proširen za srpska slova i znakove na jezicima manjina: Dogodine .srb i na ćirilici!

Autor:

Vesti

11.12.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Internet domen za Srbiju (.rs) postao je bogatiji ne samo za četiri srpska slova koja nisu obuhvaćena engleskim alfabetom - ć, č, š i ž, već i za 41 slovo iz 13 pisama nacionalnih manjina koja se koriste u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na predstavljanju proširenja nacionalnog internet domena .rs rečeno je da, iako je internet rođen na engleskom jeziku i alfabetu, već duži niz godina postoji potreba za uvođenje višejezičnosti i različitih pisama na internetu.

U prevodu, ubuduće će za cevapcici.rs moći da se koristi ćevapčići.rs.

Predsednik UO Registra nacionalnog internet domena Srbije Vojislav Rodić najavio je da će od 5. marta naredne godine domen .srb biti proširen na ćirilici i pismima manjina u Srbiji.

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović navodi da je digitalizacija jedan od prioriteta Srbije koji se zasniva na četiri osnove, a to je reforma javne uprave, reforma prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastrukture. Prema njegovim rečima, Vladi Srbije biće predloženi podzakonski akti Zakona o e-upravi koji će definisati internet domene na nivou državnih organa i lokalnih samouprava.

Naveo je da će domen .rs ubuduće koristiti latinične znakove iz bošnjačkog, hrvatskog, mađarskog, crnogorskog, češkog, rumunskog, nemačkog, romskog, slovenačkog, albanskog, slovačkog i vlaškog pisma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading