Čeka nas totalni pakao: Izašla stravična prognoza za 2019. godinu, pogledajte kakvi vremenski šokovi su pred nama!

Autor: Republika

Vesti

06.12.2018

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda globalno zagrevanje deluje kao nešto što se događa samo na filmovima, ali mi već sada osećamo ozbiljne posledice. Sledeće godine ponovo će biti srušen rekord jer će 2019. verovatno biti peta po redu najtoplija godina ikada zabeležena toliko o tome da se klima "ne menja".

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Od poslednje 22 godine čak 20 ih je najtoplijih otkada se vrše merenja temperature.

Možda globalno zagrevanje deluje kao nešto što se događa samo na filmovima, ali mi već sada osećamo ozbiljne posledice. Sledeće godine ponovo će biti srušen rekord jer će 2019. verovatno biti peta po redu najtoplija godina ikada zabeležena toliko o tome da se klima "ne menja".

Od poslednje 22 godine čak 20 ih je najtoplijih otkada se vrše merenja. Svetska meteorološka organizacija (WMO) je objavila dosta depresivnu, ali ne iznenađujuću činjenicu o stanju klime 2018. godine baziranu na pet različitih nezavisnih istraživanja temperatura širom planete. Zaključili su da je prosečna temperatura za period između januara i oktobra za 0.98 Celzijusa toplija nego pre industrijske revolucije. 

RepublikaFoto: twitter.com

Elena Manaenkova iz WMO kaže da je to mnogo više od broja. Svaka frakcija zagrevanja odražava se na ljudsko zdravlje, hranu, vodu za piće, preživljavanje životinja i biljaka, preživljavanje koralnih grebena i morskih životinja. Pravi razliku u ekonomskoj produktivnosti i otpornosti naših gradova, posebno priobalnih. O ostrvima i niskim teritorijima da se i ne govori. Svaka frakcija Celzijusa je bitna. Na globalne temperature utiču i prirodne pojave kao La Ninja i El Ninjo (na koje takođe posredno utiče čovek) ili pak ljudski faktori - sve veće emisije gasova i efekat staklene bašte koji ubrzavaju zagrevanje planete.

Ova godina je čak za mrvu hladnija od tri prethodne, najviše zbog slabe La Ninjo pojave ranije ove godine, koja se najčešće povezuje sa nižim globalnim temperaturama, a ne, na žalost, zbog pada količine emisije gasova.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

El Ninjo koji nam gotovo sigurno sledi sigurno će povisiti globalne temperature sledeće godine. Svi naučnici upozoravaju šta će da se desi ako prosečna temperatura poraste za 1.5 Celzijusa. Doći će do masovnog gubitka čitavih vrsta životinja, suše na nekim područjima, i poplava na drugim, vrućine, požari, porast nivoa mora i nedostatak hrane. I dalje se ne radi dovoljno da se taj problem reši. Novi nedavno objavljeni izveštaj pokazuje da je posle tri godine, nazovi stagniranja, opet došlo do porasta emisije gasova staklene bašte. Kilometrima smo udaljeni od dostizanja ciljeva Pariskog sporazuma.

- Nismo ni blizu pravog puta. Koncentracije gasova su opet na rekordnim nivoima i ako ovako nastavimo do kraja veka možemo da očekujemo zagrevanje od 3-5 Celzijusa - kaže Peteri Tales iz WMO.

Vreme je da se već zabrinemo kakva će biti 2019. godina, a i godine koje slede. Setimo se samo požara i suša od ove godine na izmaku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading