Srbiji preti epidemija trihineloze?! Veterinari upozoravaju: Od jedne bolesne svinje može da se zarazi 200 ljudi!

Autor: Tanjug

Vesti

03.12.2018

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje, u Jagodini, potvrđeno je prisustvo trihineloze kod uzoraka od tri divlje i jedne domaće svinje, a meso je uništeno pre nego što je došlo u promet i pre konzumiranja, izjavio je danas Tanjugu direktor Instituta dr Zoran Rašić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je vreme svinokolja i ljudi "treba obavezno nakon klanja da izvrše pregled mesa na trhinelozu, jer nema veze da li su svinju gajili u svom domaćnstvu ili su je kupili, pregled je obavezan", upozoravaju veterinari.

Do 1.decembra pregledano je 1.000 uzoraka mesa na trihinelozu, a prvi uzorak u kome je potvrđena tihineloza stigao je 19.oktobra. Meso zaražene domaće svinje je sa područja opštine Svilajnac, ali je kupljena na području Braničevskog okruga, a divljih svinja iz lovišta Lovačkih udruženja Svilajnac i Despotovac, precizirao je Rašić. Meso je uništeno u Kafileriji Veterinarske ustanove u Ćupriji, dodao je Rašić.


Veterinarski institut u Jagodini pokriva područje 13 opština Šumadije i Pomoravlja uključujući i gradove Kragujevac i Jagodinu i ima laboratoriju akreditovanu po međunarodnim standardima.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Od 25. oktobra, radi veće pouzdanosti u rezultate laboratorijskih analiza, vršimo smo trihinoskopski pregled mesa, isključivo metodom veštačka digestija. Ovom metodom zamenili smo pregled metodu kompresije, sa ciljem povećanja zaštite zdravlja stanovništva ali i osoblja koje sprovodi testove - objasnio je Rašić.


Metoda veštačke digestije traje duže, oko dva sata, a metoda kompresije oko pola sata, dodao je Rašić i istakao da Institut, iako je metoda veštačke digestije skuplja, nije dizao cenu pregleda mesa.

Ostala je ista cena, 470 dinara, a laboratorija radi svaki dan i nedeljom i praznicima, a uzorci koji se donesu do 12 sati biće pregledani istoga dana.

- Na pregled treba doneti mišićni deo dijafragme, a mogu i međurebarni i žvakaći mišići, težina uzorka mora biti najmanje 100 grama - objasnio je, u laboratoriji, saradnik za mikrobiologiju Instituta Dusan Simonović.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je pokazao kako funkcioniše nova metoda tirihinoskopskog pregleda, i dodao da je ovog vikenda donet na pregled veliki broj uzoraka mesa.

- Trihineloze ima na ovom području i nebi se trebali šalite, radi se o teškoj bolesti, koja može biti fatalna, i preporučujemo obavezan pregled - rekao je Rašić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading