Karađorđevićima novac umesto Belog dvora!

Autor: Tanjug

Vesti

28.11.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dinastija Karađorđevića ipak će biti obeštećena za kompleks Belog dvora, čiju su restituciju tražili pre četiri godine, pišu "Večernje novosti".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević

Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj naknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra.

Sud je, kako je potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa. Sud je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.

- Tačno je da je to rešenje poništeno jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje - kaže direktorka Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju Ivana Živković.

Ona kaže da to znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kad se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo.

Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading