Konferencija o Sporazumu o readmisiji: Saradnja Srbije i Nemačke pomaže zapošljavanju povratnika u našu zemlju

Vesti

22.11.2018

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija:"RE:TURN Serbia" posvećena reintegraciji povratnika po Sporazumu o readmisiji, održana je u Beogradu u okviru globalnog Programa migracije za razvoj nemačko-srpske razvojne saradnje, koju sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

RepublikaFoto: Promo foto
Emilijano Pavković

Pored učešća predstavnika Ambasade Nemačke, Ministarstva za rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i Komesarijata za izbeglice imigracije, konferenciji su prisustvovali i brojni povratnici koji su prezentovali iskustva i ispričali svoju priču o (re)integraciji u društvo. 

Nacionalna koordinatorka Programa Migracije za razvoj ispred nemačke organizacije GIZ, Olivera Pantović ističe Program Migracije za razvoj ulaže maksimalne napore da se dobrovoljnim povratnicima omogući dostojanstven, stabilan i održiv povratak. 

- Stvaramo nove šanse za njihov život u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima u Srbiji savetujemo ih i informišemo o mogućnostima zapošljavanja, pomažemo da pokrenu sopstveni posao, prođu kroz neku obuku, reše stambeno pitanje, i slično. Cilj današnje konferencije je da se tema readmisije i reintegracije vrati na "društvenu agendu" i da pokrene sve strukture u Srbiji, kako bi se povratnicima omogućila uspešna reintegracija, koja bi sprečila ilegalnu migraciju u zemlje Zapadne Evrope - izjavila je Pantovićeva.

Direktorka sektora za podršku zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje, Neda Milanović ističe važnost individualnog pristupa svim povratnicima.

RepublikaFoto: Promo foto

- Poseban prioritet za uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja dajemo teže zapošljivim kategorijama. Upravo u toj kategoriji značajno mesto zauzimaju povratnici po Sporazumu o readmisiji i poseban je izazov preduzimati aktivnosti koje mogu da ih na pravi način integrišu u tržiste rada. Nama je na raspolaganju prilično široka lepeza programa i mera, od direktne subvencije poslodavcima za zapošljavanje ovih kategorija, preko raznih motivacionih programa, do programa obrazovanja i obuka koji dovode do povećanja znanja, kompetencija i veština - kaže Milanovićeva.

80 odsto povratnika - Romi

Svake godine hiljade srpskih građana vraćaju se iz Nemačke jer ne poseduju status za boravak. Najranjiviju grupu ovih povratnika čine preko 80 odsto Romi, koji se prilikom povratka susreću sa brojnim problemima, koji pogađaju čitave porodice. U cilju što bolje i uspešnije procedure i pomoći povratnicima, u Srbiji je u saradnji sa NSZ-om uspostavljen Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru - DIMAK. Deo njihovih aktivnosti je da sve povratnike savetuju i informišu o mogućnostima zapošljavanja u Srbiji, pomaže da pokrenu sopstveni posao i prođu kroz neku od obuka. U programu je do sada učestvovalo više od 370 povratnika.

Jedan od pozitivnih primera povratnika koji su uspešno prošli proceduru povratka je i Emiliano Pavković.

- Odrastao sam u jednoj siromašnoj porodici u Bojniku. Težak život u Srbiji nas je opredelio da krenemo put Nemačke 2010. sa nadom da obezbedimo bolji život. Moja porodica je verovala da možemo da ostanemo u Nemačkoj, ali smo deportovani 2016. Kao korisnik projekta Nemačke razvojne saradnje završio sam obuku za digitalni marketing. Nakon toga konkurisao sam i dobio podršku u opremi za pokretanje malog biznisa i u avgustu 2018. otvorio firmu koja se bavi digitalnim marketingom - ispričao je Pavković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading