Pomolite se na Aranđelovdan: Ovo su reči kojima ćete isterati zlo iz kuće i očisti dušu od svakog greha

Autor:

Vesti

21.11.2018

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodice koje slave danas Aranađelovdan ovaj praznik treba da započnu liturgijom u crkvi, no molitvu velikom svecu mogu da izreknu i oni čiji je zaštitnik neki drugi svetac.

Srećna slava svima koji slave

Sveti arhangel Mihail se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. 

Kako je u pitanju veliki praznik, trebalo bi da se pomolimo čim ustanemo iz postelje, ili ako niste to jutros učinili, onda čim ovo pročitate, jer nikada nije kasno da se pomolite za zdravlje, sreću i spokoj vas i vaših bližnjih

- Sav si oganj i revnost, sveti Arhistratiže Mi­haile, zato te molimo: učmale duše naše zapali ognjem revnosti tvoje, da bismo budne savesti uvek radosno služili zajedničkom Gospodu našem, svesrdno se ugledajući na tebe, bezgrešnog i sve­tog brata našeg, i vrhovnog vojskovođu našeg, vr­hovnog vojskovoću sve nebeske i zemaljske vojske Hristove.

Čudesni Gospod Hristos načinio je je­dnu Crkvu od anđela i ljudi, da bismo se mi ljudi, koji tajanstveno prestavljamo heruvime na zemlji, ugledali na svetu nebesku braću našu, na čijem čelu stojiš ti, lučezarni i divni Arhistratiže Mihaile. Ti si na nebu pobedio svezlog Satanu, i zbacio ga s neba na dno pakla, – pomaži i nama uvek, molimo te, svemoćni Arhangele da i mi svepobednom silom tvojom pobeđujemo svelu­kavog Satanu, koji nas sa svih strana napada i iskušava kroz bezbožne ljude, kroz nečiste po­misli, kroz zemaljske slasti, kroz opojne strasti.

Svepobedni vojvodo Nebeskih Sila, ti si oči­stio nebo od Satane i crnih angela njegovih, – očisti i duše naše od svakog greha, jer gresi na­ši otvaraju vrata i prozore duša naših, te kroz njih ulaze u nas nečiste sile demonske prljajući i umrtvljujući duše naše, koje treba da su anđel­ski čiste i anđelski obesmrtne. Bez tvoje svepo­bedne pomoći, Nebeski Vojskovođo, mi lako po­stajemo plen nečistih sila; stoga te od sveg srca molimo: uvrsti nas u svoju nepobedivu vojsku, i ratuj za nas i ispred nas, vodeći nas i predvo­deći nas u svakoj oborbi za dušu našu, za spase­nje naše, za večnost našu, i osiguravajući nam pobedu nad svakim grehom i nad svakim đavolom.

O, presveti Arhangele, mi smo očajno nemoćni pred demonskom silom vražijom, ako nam ti ne pritekneš u pomoć božanskom silom svojom. Sa tobom, mi ćemo uvek odnositi pobedu u svima bit­kama za dušu našu i spasenje naše i večnost na­šu; a bez tebe – mi bespomoćno posrćemo iz po­raza u poraz, iz greha u greh, iz pakla u pakao. Zato budi uvek s nama, i ne napuštaj nas zbog gre­hova naših i smrada našeg, nego, ljubeći nas bo­žanskom ljubavlju, učini da omrznemo greh i sve grehovne slasti, i ispunimo duše svoje miomi­rom evanđelskih vrlina.

Evo, duše svoje preda­jemo tebi, presveti Prvoangele Božji; molimo te i preklinjemo, vodi nas uvek putevima koji odvode u Carstvo Nebesko, da bismo zajedno s tobom, milostivog Spasa našeg – preslatkog Gospoda Hrista, i Njegovog svečovekoljubivog Duha Utešitelja, kome slava i hvalasada i uvek i kroza sve vekove. Amin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading