Cveta crno tržište pasoša: Evo koliko vam novca treba za državljanstvo neke od zemalja EU

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

18.11.2018

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polovina zemalja Evropske unije nudi mogućnost dobijanja državljanstva za one koji dovoljno plate i investiraju, ali velika potražnja za pasošima EU dovela je i do trgovine državljanstvima na crno. Sumnju da već godinama postoji ilegalno tržište državljanstvima zemalja Evropske unije potvrdila je skorašnja afera u Bugarskoj, kada je 20 službenika kancelarije za bugarsku dijasporu pohapšeno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Godinama su, naime, falsifikovali dokaze o bugarskom poreklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši hiljade evra. Do pasoša pojedinih zemalja EU može se, međutim, doći i legalno - kupovinom nekretnine od najmanje četvrt miliona evra.

Velika potražnja državljanstva EU, ili neograničenih boravišnih dozvola, dovela je do trgovine državljanstvima na crno. Korumpirani službenici mnogih zemalja EU, kako navodi Dojče vele, zarađuju novac falsifikovanjem dokumenata.

Građani, uglavnom istočnoevropskih zemalja, kupovali su tako dokaze o bugarskom poreklu u uredu za Bugare u inostranstvu i tako stekli državljanstvo Bugarske, a time i EU.

Zbog mahinacija je smenjen šef ureda Petar Haralampijev, ali problem u EU je ostao. Jer, Bugarska nije jedina zemlja u kojoj "trguju" državljanstvima.

Prema istraživanjima medija, u Rumuniji i Mađarskoj se godinama trguje lažnim sertifikatima o poreklu. Tako je dve trećine Moldavaca - rumunskog porekla. I u Ukrajini takođe živi mnogo pripadnika rumunske i mađarske manjine.

 

 

S druge strane, već godinama je ustoličen sistem "Zlatne vize", što je zapravo put do državljanstva - po paprenim cenama. Po tom sistemu, državljanstvo neke zemlje EU ili trajnu boravišnu dozvolu može da dobije onaj ko dovoljno plati ili investira.

Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugalija, Španija, Mađarska i Kipar nude te programe.

U proteklih nekoliko godina tako je "kupljeno" najmanje 6.000 državljanstava i čak 100.000 boravišnih dozvola.

Žitelji Kine, Rusije, Bliskog istoka i drugih delova sveta kupovinom nekretnina u Portugaliji za najmanje 500.000 evra stiču dozvolu za neograničeno kretanje šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja.

Španija je uvela sličnu meru, Grčka nudi vizu za kupovinu nekretnine od najmanje 250.000 evra, Malta strancima koji ulože 650.000 evra odnedavno nudi državljanstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading