Radovi u Balkanskoj ulici se privode kraju: Ova ulica će biti posebna zbog trotoara, evo koje šare će oni imati!

Autor: alo.rs

Vesti

17.11.2018

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna ulica u Beogradu uskoro će biti potpuno renovirana. I to baš ona koja je kao prava domaćica oduvek dočekivala putnike koji su sa autobuske i železničke stanice radoznalo gutali grad i njome dopirali do samog srca prestonice. Ulica pokrivena kaldrmom, sa pregršt malih zanatskih radnji koje su nudile sve što vam je potrebno, i danas čuva duh starog Beograda. A sada će, potpuno zasluženo, dobiti i osvežen izgled.

RepublikaFoto: beograd.rs
Foto: Ilustracija

- U toku su završni radovi u Balkanskoj ulici, koja je, osim pretresanja postojeće kocke, dobila i potpuno nove kamene trotoare, napravljene u duhu vremena kada je nastala ova ulica. Ono što će je činiti posebnom je sama šara na trotoarima, koja ima motive sa pirotskih ćilima. To su etnomotivi kojima će se Balkanska ulica izdvajati od drugih, jer je uvek bila ulica kojom su gosti Beograda dolazili u centar. To je bio njihov prvi susret sa gradom. Zato smo želeli da samim dizajnom to sećanje preslikamo i na pločnik. Želeli smo da se postignemo da se na taj način oseti duh tog vremena - kaže gradski urbanista Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, postavljeni kamen je zadovoljavajuće debljine i u skladu sa standardima koji se primenjuju u Beogradu, kao i da to važi i za ostale kamene trotoare u Beogradu.

Kako kaže Folić, Balkanska će ostati prohodna za automobile.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milutin Folić

- Saobraćaj će se odvijati kao i do sada. Zadržaćemo i parkinge. U ulici će biti postavljene i info table. U skladu sa strategijom razvoja grada u kojem prednost imaju pešaci i biciklisti, u ulici će biti postavljena i parkirališta za bicikle. Česma koja se nalazi na uglu sa ulicom Kraljice Natalije biće stavljena u funkciju i biće popravljena i rekonstruisana. Tako će još jedna ulica koja ide ka reci dobiti svoje novo odelo, svoju novu ispeglanu košulju - rekao je Folić.

Novi skver

Prema rečima gradskog urbaniste, po završetku Balkanske uslediće novi radovi. - Kada bude završena ova faza, prelazi se na skver na uglu Gavrila Principa, kao i na ulicu Milovana Milovanovića, koja će dobiti novi drvored, novi pločnik i novu rasvetu. Sam skver će dobiti novi pločnik, klupu i skulpturu - rekao je Folić.

Kako kaže gradski urbanista, Balkanska će zasijati novim sjajem početkom decembra.

- Radovi su trajali duže nego što je planirano jer zavise i od toga šta prethodi samom popločavanju. Konkretno, ovde su zamenjene sve instalacije da ne bismo došli u situaciju da se sve završi, pa da ako nešto pukne i slično mora ponovo da se ruši i kopa. Po tom principu se rade i sve ostale ulice - zaključio je Folić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading