Gradonačelnik u Barseloni na Svetskom kongresu pametnih gradova

Autor:

Vesti

13.11.2018

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić od danas, do četvrtka, 15. novembra, boravi u zvaničnoj poseti Barseloni, tokom koje će prisustvovati Svetskom kongresu pametnih gradova (SMART City Expo World Congress) i sastati se sa predstavnicima gradske vlasti Barselone.

RepublikaFoto: beograd.rs
Gradonačelnik Zoran Radojičić u Barseloni

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da je ova poseta vrlo značajna za razvoj Beograda kao pametnog grada.

- Ovaj kongres je jedna od najznačajnijih svetskih manifestacija koja pokazuje kako se primenom visokih tehnologija može unaprediti komunalni sistem grada i poboljšati kvalitet života građana i to kroz primere mnogih gradova. S druge strane, Barselona je grad u kome mnoga od tih rešenja možemo videti u praksi. To znači da smo na izvoru odličnih ideja i primera, a sa gradskim sekretarima ćemo videti šta je moguće da se primeni na Beograd - rekao je gradonačelnik. 

Kongres predstavlja najveći svetski događaj za gradove i fokusiraće se na pet glavnih tema koje odgovoraju na ključna pitanja sa kojima se danas suočavaju gradovi: digitalna transformacija, urbano okruženje, mobilnost, upravljanje i finansije, kao i zajednički, inkluzivni gradovi, prilagođeni potrebama svih građana.

RepublikaFoto: beograd.rs

Ove godine prisutno je oko 100 gradonačelnika i zamenika gradonačelnika. Očekuje se oko 20 000 posetilaca iz više od 700 gradova i 120 zemalja, a prisutnima će se obratiti više od 400 govornika.
Paralelno sa kongresom održava se niz radionica, a Grad Beograd će sutra, 14. novembra, učestvovati na radionici organizovanoj od strane Svetske Banke i Kongresa, pod temom Izazovi gradova (City Challenge).

- Na ovoj radionici predstavićemo rešenja koja Beograd već sada primenjuje kao pametni grad, kao i planove koji bi u narednom periodu trebalo da unaprede kvalitet života građana i olakšaju njihovu svakodnevicu. Naglasak će biti na izazovima javnog prevoza i rešenjima za smanjenje saobraćajnih gužvi - najavio je gradonačelnik.

Delegaciju Beograda čine i Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Dušan Rafailović, sekretar za saobraćaj i Jelena Dinić Milovanović iz JKP "Javno osvetljenje".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Nina

13.11.2018 14:57

Ovo je veliki uspeh za Srbiju.

ana

13.11.2018 14:59

Beograd je na manifestaciju koja mu i dolikuje.

SASA

13.11.2018 15:00

Mozemo dosta toga pametnog jos nauciti i razvijati svoje gradove tako da me poseta poput ovoga raduje poprilicno.

Tihomir

13.11.2018 15:01

Veoma pozitivno za Srbiju, svaka cast.