INSPEKCIJA ZATEKLA HAOS U VRTIĆIMA: Naručuju 4 puta manje obroka, nemaju dobru protivpožarnu zaštitu...

Autor: Tanjug

Vesti

30.10.2018

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U većini beogradskih privatnih vrtića u kojima su obavljene vanredne kontrole uočene su nepavilnosti u evidenciji dolazaka dece i protivpožarnoj zaštiti", izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

RepublikaFoto: Tanjug/S.RADOVANOVIĆ
Slavko Gak

U oko 90 odsto vrtića, 19 od 21, u kojima je kontrolisan dolazak dece na osnovu kojeg Grad Beograd refundira novac, nema uredne evidencije dolazaka, niti se broj poručenih obroka podudara.

Protivpožarna kontrola imala je zamerke za svaki od 21 pregledanog objekta, od čega će za 17 objekata biti izrečene mere koje će predškolske ustanove moći da otklone u redovnom postupku.

Preostale četiri ustanove u kojima je složenija situacija dobiće pomoć grada i uprave u otklanjanju nedostataka ili će, ukoliko to ne bude moguće, morati da se izmeste u druge adekvatne prostore.

Gak je rekao da će prosvetni inspektori do kraja ove nedelje obići još 30 vrtića, navodi se u saopštenju. 

Neki vrtići, kako je naveo, uopšte nemaju evidenciju broja dece, ali uredno potražuju novac za refundaciju od grada, a nejasno je i kako procenjuju broj poručenih obroka za decu koji bi morao da se poklapa sa brojem prisutne dece. 

RepublikaFoto: Promo foto

- U nekim slučajevima zatekli smo čak i četiri puta manji broj poručenih obroka u odnosu na broj dece u evidenciji - naveo je Gak i dodao da će se utvrditi da li je lažiran dolazak dece ili se štedelo na hrani. 

Kontrolisane privatne predškolske ustanove imaju rok od pet dana za žalbe na zapisnik inspekcije, a nakon toga će se razmatrati i skidanje sa liste za subvencije Grada Beograda.

- Projekat saradnje sa privatnim vrtićima dao je višestruke pozitivne efekte, ali na zloupotrebe nećemo žmuriti jer je smisao subvencija isključivo pomoć roditeljima, a ne privatnim vrtićima - rekao je Gak i dodao da cilj vanredne kontrole nije zatvaranje vrtića i da će svi kod kojih su uočene nepravilnosti imati rok za ispravljanje nedostataka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading