Radojičić: Beograd se razvija planski, u cilju kvalitetnijeg života

Autor: Republika

Vesti

16.10.2018

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd se razvija planski i strateški, ima mnogo ideja i potencijala da ih realizuje, a u središtu svih ineteresa je čovek i njegov bolji kvalitet života, poručio je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvarajući prvu plenarnu sesiju na Forumu "16+1".

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Zoran Radojičić

On je podsetio na finansijske probleme u periodu od pre pet godina, ali da su danas finansije stabilne, a ekonomska situacija uravnotežena.

- To je bio dobar simbol investitorima, zbog čega je danas Beograd veliko gradilište. Sve više se investira u naš glavni grad, a jedan od najvećih projekata je "Beograd na vodi" koji će kada bude kompletno završen imati dva miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, a čitava investicija iznosiće tri i po milijardi evra - istakao je gradonačelnik.

On je posebno naglasio značaj saradnje sa Kinom, koja je u protekle četiri decenije stalno na visokom nivou. Zahvaljujući predsednicima dve države, poslednjih godina prijateljstvo je na najvišem mogućem nivou. 

- Sve se to odražava na privredu dve države, a u krajnjoj instanci i na saradnju Beograda i Pekinga. Urađen je Pupinov most, trnutno se radi obilaznica oko Beograda, a za nas je posebno značajan budući srpsko-kineski industrijski park u Borči. Na 360 kvadratnih metara očekujemo da će se naći hiljadu visokotehnoloških firmi sa 10.000 novih radnih mesta. Ovaj projekat je izuzetno značajan za Beograd jer očekujemo njegov veliki uticaj na privredu Beograda, ali i da bude šansa za mlade obrazovane ljude - naglasio je Radojičić.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Tekst potpisa

Gradonačelnik se osvrnuo i na projekat metroa za koji je istakao da je zasigurno glavni cilj jer rešava jedan od najvećih problema u Beogradu, a to je transport. On je podsetio da će do februara biti završena strudija izvodljivosti, te da bi prva linija, duga 17 kilometara, mogla da počne da se gradi 2020. godine. 

- U narednom periodu planiramo mnogo da radimo u Beogradu. Među tim planovima su dva mosta i dva tunela. Jedan od tih mostova je novi na Savi, na mestu starog tramvajskog mosta, a ovaj projekat ima dve faze: prva da se premesti stari most i druga da se napravi novi most dužine oko 400 metara sa navozima od 800 metara. Celokupan projekat je vredan 45 miliona evra i očekujemo da sledeće godine počne njegova realizacija - rekao je gradonačelnik podsećajući da će jedan tunel spajati Karađorđevu i Bulevar despota Stefana, a drugi je Topčiderski tunel, dodajući da se tenderi očekuju sledeće godine.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na projekat deponije u Vinči, koji će biti rađen po sistemu javno-privatnog partnerstva čime će biti rešen višedecenijski problem. On je izrazio očekivanja da će jedna od najlošijih tačaka u Evropi biti uređena.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Tekst potpisa

On je podsetio da su renovirani Nardoni muzej i Muzej saverene umetnosti, te da je došao red na zgradu Filharmonije. Govorio je i o projektima izgradnje gondole i Linijskog parka.

- Sve što se ulaže u grad na direktan ili indirektan način vraća se kroz turizam. U 2017. godini smo imali milion turista i dva miliona noćenja. Ove godine očekujemo povećanje od 15 do 20 odsto. Za nas je posedbno značajno što se povećava broj turista iz Kine - naglasio je Radojičić.

On je istakao značaj povezanosti regiona i objedinjene turističke ponude i zaključio da je zajednički nastup veoma važan u budućnosti.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Narodni muzej

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung je rekla da je glavna nit saradnje Kine i 16 zemalja u trgovini i kulturi i navela da su u tim oblastima već postignuti rezultati, te da je želja da se oni još unaprede.

- U poslednje vreme Srbija, Crna Gora, Albanija i Bosna su oslobodile naše turiste od toga da sa vizama dolaze u ove zemlje. Mi imamo šest direktnih linija između Kine i glavnih gradova 16 zemalja, a nadamo se povećanju broja ovih linija. Želimo da povećamo promociju ovih zemalja u Kini jer želimo više vaših turista. Bilo bi dobro poboljšati saradnju u oblasti investicija i turizma od čega bismo svi imali koristi – naglasila je Vang Hung.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Beograd na vodi

Tema plenarne sesije su investicioni projekti gradova učesnika i NR Kine, javno-privatno pratnerstvo kao model finansiranja projekata od javnog značaja, kreiranje i značaj objedinjene turističke ponude Centralne i Istočne Evrope usmerene ka kineskom tržištu, a projekte svojih prestonica izneli su predstavnici Tirane, Sarajeva, Sofije, Budimpešte, Podgorice, uz učešće predstavnika Zagreba i Rige.

O tome da je Srbija dobra investiciona destinancija i da jača svoju poziciju na Duing biznis listi Svetske banke govorila je Vidosava Džagić, pomoćnica direktora Privredne komore Beograda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
Visnja

16.10.2018 10:59

Ocekujemo autobuse koje stite nase zdravlje.

Veljko

16.10.2018 11:00

Ne sumnjam u Radojicica, odlicno zna svoj posao.

Dragana

16.10.2018 11:03

Beograd postaje prava evropska metropola i to po svim pitanjima

Sanja

16.10.2018 11:05

Beograd je, danas, mnogo lepse mesto za zivot. Sve vise poprima izgled prave svetske metropole koja privlaci sve veci broj turista.