Počinju ogromne gužve: Rekonstrukcija Karađorđeve od 1. novembra, radovi i na drugim ulicama u centru!

Autor: Republika

Vesti

13.10.2018

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice počeće 1. novembra, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, dodajući da i da će obnova Skadarske ulice i uređenje skvera između Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića početi već od ponedeljka.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Radovi u toku

Vesić je istakao da je za rekonstrukciju Karađorđeve ulice dobijena građevinska dozvola, dok se naredne sedmice očekuje dozvola za izgradnju Savskog keja.

- Građani treba da znaju da će tokom radova uvek jedna saobraćajna traka biti propusna, i to iz pravca Brankovog mosta prema tvrđavi, dok će u suprotnom smeru biti obezbeđena alternativna veza kroz Pop Lukinu ulicu – naglasio je Vesić.

Radovi u Skadarliji

Kada je reč o rekonstrukciji Skadarlije, on je najavio da radovi od Bulevara despota Stefana do Zetske počinju u ponedeljak, 15. oktobra i da će, u dogovoru sa ugostiteljima, biti završeni do 15. decembra. Vrednost radova, kako je precizirao, iznosi 30 miliona dinara.

- Ceo projekat se izvodi u fazama, kako se ne bi poremitio život u Skadarliji i nesmetan boravak gostiju i turista. Tako da se na proleće očekuje nastavak radova od Zetske do Gospodar Jovanove, čime ćemo urediti kompletnu boemsku četvrt – ukazao je zamenik gradonačelnika, a preneo blic.rs.

Vesić je potvrdio da će tokom rekonstrukcije biti postavljena originalna kamena kocka, kao u donjem delu ulice koja je završena, kao i da će sve zidane bašte u Skadarliji biti uklonjene u skladu sa propisima. Takođe da će ugao ulica Skadarske i Strahinjića bana biti preuređen u skver, kao i deo oko stare pivnice kako bi jedna od najposećenijih destinacija u Beograda dobila izgled kakav i zaslužuje.

Skver između Palotićeve i Ulice Milutina Bojića

Vesić je za 15. oktobar najavio i početak uređenja skvera između ove dve ulice koji se radi na inicijativu Beograđana.

- Uređenje ovog malog urbanog skvera je još jedan primer dobre saradnje sa građanima. Odgovorili smo veoma brzo na zahtev građana da se ta površina uredi za decu i odmor naših sugrađana. Time podižemo konfor života ljudi u prestonici - kazao je Vesić i podsetio da je u protekle četiri godine u Beogradu uređeno 230 dečijih igrališta i sportskih terena.

Foto: Republika.rs

Izmenjen projekat rekonstrukcije Trga

Kada je reč o rekonstrukciji Trga republike, Vesić je istakao da će projekat biti izmenjen jer su pronađeni ostaci Stambol kapije, ali da će svi radovi biti završeni u predviđenom roku od 420 dana.

Vesić je ukazao da se na tom potezu nalazila i čuvena Vitenberška kasarna koju su Austrijanci gradili - sredinom 18. veka u kasno-baroknom stilu - na potezu od Narodnog pozorišta do "Ruskog cara", koja je porušena kada je Beograd predat Turcima.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi potrebne analize, a potom će odlučiti na koji će način pronađeni arheološki ostaci naše istorije biti vidljivi za građane i goste prestonice - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da će posle rekonstrukcije Trga republike na tom potezu biti zona usporenog saobraćaja, gde će se vozila kretati do 10 kilometara na sat.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading