MALO STEPENIŠTE U NOVOM RUHU: Izgledao kao pre 115 godina kada je izgrađeno

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

04.09.2018

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija Malog stepeništa Jelisavete Načić na Kalemegdanu, završena je juče posle devet meseci rada. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića novi izgled stepeništa identičan je onom iz 1903. godine kada je i izgrađeno.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Malo stepenište na Kalemegdanu

- Malo stepenište je zvanično otvoreno 1903. i sa ponosom možemo da konstatujemo da danas izgleda baš kao pre 115 godina kada je izgrađeno - rekao je Vesić.

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda prilikom obnove su promenili oštećena gazišta, delove ograde, otkrili i obnovili rigole - kanale za odvodnjavanje, koji su decenijama bili zatrpani zemljom.

Rekonstrukcija i restauracija Malog stepeništa na Beogradskoj tvrđavi, koji su koštali 17 miliona dinara, rađena je po projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika, a radove je finansirala Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - TIKA.

Kalemegdan će uskoro biti u potpuno novom ruhu budući da se nakon višemesečne restauracije očekuje otkrivanje i Spomenika zahvalnosti Francuskoj koji je na staro mesto vraćen početkom avgusta.

Restauracija popularne "Francuskinje" zajednički je poduhvat srpske i francuske vlade koji je trajao četiri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading