AERODROM "NIKOLA TESLA" DOMINANTAN U REGIONU: Uspešno poslovanje tema Ekonomskog foruma na Jahorini

Autor: Republika

Vesti

04.05.2018

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

V.d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla Beograd, Saša Vlaisavljević učestvovao je na Ekonomskom forumu na Jahorini, na panelu posvećenom vazdušnom saobraćaju i turizmu, na kojem je predstavio dosadašnje uspehe kompanije, očekivanja i planove razvoja, mogućnosti regionalne saradnje aerodroma u regionu sa ciljem rasta poslovnih mogućnosti, kao i ulogu niskotarifnih avio-kompanija u sferi razvoja turizma.

RepublikaFoto: Promo foto
Ekonomski forum na Jahorini

Odgovarajući na pitanje o saradnji u regionu sa ciljem razvoja turizma kao neiskorišćenog potencijala, Saša Vlaisavljević izjavio je:

- Trendovi razvoja aerodroma u regionu govore u prilog tezi da region sve bolje koristi potencijal. Usluge aerodroma u regionu u 2017. godini koristilo je oko 25 miliona putnika, što je povećanje od 16 odsto, odnosno čak 3,5 miliona novih putnika.

Porast broja putnika u regionu gotovo dvostruko je veći od rasta broja putnika u Evropi, koji je u 2017. godini iznosio 8,5 odsto. I u oblasti turizma Srbija, BiH i Hrvatska beleže povećanje od 12 do 14 odsto turista, dok ovo povećanje u Evropi iznosi 8 odsto, uz prognozu da će povećanje na evropskom nivou u 2018. godini iznositi svega 4 odsto.

RepublikaFoto: Promo foto
Regionalna saradnja bila je centralna tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma

Aerodrom Nikola Tesla Beograd i dalje dominira u regionu, kako u pogledu broja putnika, tako i po profitu, ali i prevozu robe. Najbolja vest je što su jedini aerodromi u regionu sa negativnim pokazateljima u 2017. godini, Mostar i Banja Luka, uz Rijeku, najavili dolazak niskotarifnih avio-kompanija već tokom ove godine. Takođe, aerodromi u Sarajevu i Podgorici sigurno će ove godine uslužiti više od milion putnika i na ovom velikom uspehu im čestitam - rekao je on. 

Na istom panelu učestvovali su i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Neđo Trninić, v.d. direktora Aerodroma Banja Luka Duško Kovačević i predstavnici turističkog sektora iz regiona, a moderator je bio profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši državni sekretar za turizam u Vladi Republike Srbije, Goran Petković.

RepublikaFoto: Promo foto

Regionalna saradnja bila je centralna tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma na Jahorini, koji su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik i član Predsedništva BiH, Dragan Čović, a prisustvovalo više od 400 učesnika iz 15 država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading