Nikodijević: Kosančićev venac i "Beograd na vodi" novi simboli grada

Autor: beograd.rs

Vesti

15.04.2018

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je danas da svi veliki gradovi u svetu imaju svoje kulturno-istorijske četvrti, a da je kod nas to svakako Kosančićev venac kao najkompaktnija celina. On je u uključenju za TV Pink podsetio da je decenijama ovaj deo Beograda bio zapušten, zbog čega je doneta odluka da se rekonstruišu ne samo fasade i kaldrma već i čitava stara komunalna infrastruktura. Na privremenom izložbenom platou može da se vidi Kosančićev venac nekad i sad, a fasade će veoma brzo dobiti i dekorativnu rasvetu, najavio je Nikodijević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nikola Nikodijević

- U nastavku rekonstrukcije biće izgrađena Gradska galerija, koja će gledati na reku. Bilo bi nepravedno ne pomenuti Narodnu biblioteku, koja je srušena u bombardovanju 6. aprila. To je najveće kulturno stradanje Beograda i Srbije jer je uništeno više od pet stotina hiljada svezaka i 1.424 ćirilična rukopisa između 12. i 17. veka. Ipak, želimo da oživimo taj prostor multimedijalnim sadržajima, kojim ćemo čuvati sećanje na Narodnu biblioteku. Kosančićev venac će zasigurno biti omiljeno mesto Beograđana, ali i nova turistička atrakcija - istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada Beograda osvrnuo se i na „Beograd na vodi”, za koji je rekao da je nov simbol Beograda i najveće gradilište u ovom delu Evrope.

- Iz dana u dan čitav savski amfiteatar dobija nov izgled, a prve dve zgrade se završavaju i verujem da će već u junu one dobiti i prve stanare. Uporedo sa tim grade se i drugi objekti, među kojima i tržni centar - rekao je Nikodijević.

Nikodijević je najavio i predstojeće Dane Beograda, od 16. do 19. aprila. Pripremljen je bogat program, a nagrade će biti dodeljene najboljima i najzaslužnijima u 24 oblasti. On je pozvao Beograđane i goste glavnog grada da posete brojne atraktivne manifestacije koje su deo ovogodišnjeg obeležavanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (53)

Loading
Milan

15.04.2018 13:36

Polako ali sigurno Beograd sve više liči na svetske metropole.

Hana

15.04.2018 16:38

@Milan - Beograd dobija izgled prave svetske metropole.

sasa

15.04.2018 19:34

@Milan - Beograd je poprimio oblik svetske metropole

Seka

15.04.2018 13:38

Beograd ima sta da ponudi. Kako svojim Beogradjanima tako i strancima koji prosto obozavaju nas grad.