"UHAPSIĆEMO GA!" Oglasila se prva država u svetu koja će lišiti slobode Benjamina Netanjahua

Autor:

Vesti

21.05.2024

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilac MKS zatražio je u ponedeljak od suda da izda naloge za hapšenje Netanjahua i izraelskog ministra odbrane, Joava Galanta.

"UHAPSIĆEMO GA!" Oglasila se prva država u svetu koja će lišiti slobode Benjamina Netanjahua

Foto: Tanjug/AP

Norveška je prva evropska zemlja koja je saopštila da će uhapsiti izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua, ukoliko Međunarodni krivični sud (MKS) raspiše poternicu za njim.

Norveški ministar spoljnih poslova, Espen Bart Ejde, rekao je da će Norveška morati da uhapsi Netanjahua ako bude raspisana poternica, prenela je Al Džazira.

Ejde je rekao za norvešku TV 2 da je Norveška, na osnovu međunarodnog prava, obavezna da uhapsi Netanjahua i lidere Hamasa i da to važi za sve zemlje u Evropi, osim Turske.

Tužilac MKS zatražio je u ponedeljak od suda da izda naloge za hapšenje Netanjahua i izraelskog ministra odbrane, Joava Galanta, kao i trojice zvaničnika palestinske grupe Hamas.

Podsetimo, Netanjahu je danas odbacio optužbe Međunarodnog krivičnog suda da Izrael namerno sprečava dostavu hrane i vode u Pojasu Gaze kao apsurdne i lažne.

- Sada snabdevamo Pojas Gaze skoro polovinom količine. Spremili smo 20.000 kamiona sa preko pola miliona tona hrane i lekova - rekao je Netanjahu u intervjuu za ABC.

Naglasio je da smatra da glavni tužilac MKS, Karim Kan, želi da demonizuje Izrael tako što poredi lidere te zemlje sa vođama Hamasa i da umanjuje ugled te institucije napadima na izraelske lidere.

- On stvara lažnu simetriju i lažne činjenice i čini tešku nepravdu međunarodnom sudu - ocenio je premijer Izraela.

Dodao je da će ovakve optužbe uskratiti demokratijama mogućnost da se brane od terorista koji se kriju među civilnim stanovništvom, čak i kada se pridržavaju zakona rata.

- Kan poliva benzinom vatru antisemitizma koja se širi svetom. Napada jedinu jevrejsku državu i pokušava da nam stavi lisice - istakao je Netanijahu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading