HITNO UPOZORENJE! NAJEZDA PACOVA I MIŠEVA PRETI ZDRAVLJU BEOGRAĐANA: Stručnjaci otkrivaju razmere problema!

Autor:

Vesti

23.01.2024

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje pacova i miševa u Beogradu: Opasnost od zaraznih bolesti i mere zaštite

HITNO UPOZORENJE! NAJEZDA PACOVA I MIŠEVA PRETI ZDRAVLJU BEOGRAĐANA: Stručnjaci otkrivaju razmere problema!

Foto: shutterstock

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju upozorava da je ova zima znatno hladnija nego prethodne, što dovodi do povećane aktivnosti pacova i mišolikih glodara u potrazi za hranom i skloništem u ljudskim naseljima. S obzirom na povećan broj pacova, Aleksić ističe važnost redovne deratizacije i poziva građane da prijave prisustvo glodara nadležnim službama, poput Sekretarijata za zaštitu životne sredine koji organizuje sistematsku deratizaciju.

Zarazne bolesti koje prenose pacovi i miševi

Prema Aleksićevim rečima, pacovi i miševi su poznati kao prenosioci oko 80 različitih zaraznih bolesti, uključujući viruse, bakterije i gljivice poput kuge, leptospiroze i tuberkuloze. Ove informacije naglašavaju ozbiljnost problema i potrebu za efikasnom kontrolom populacije glodara.

Uticaj faktora poput kontejnera za smeće i zapuštenih površina

Aleksić ističe da kontejneri za smeće koji se ne prazne na vreme mogu predstavljati veliki problem za grad, jer privlače glodare. Takođe, zapuštene površine u centru grada pružaju sklonište pacovima, te je održavanje higijenskih uslova ključno za sprečavanje njihovog prisustva. Takođe, mehanička zaštita objekata je važna kako bi se sprečilo njihovo prodiranje u magacine i druge prostorije.

Brojnost pacova u Beogradu

Prema rečima dr Duška Ćirkovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, u Beogradu živi više od 100.000 pacova. Njihova prisutnost u centru grada povezana je sa potragom za hranom, a nedovoljna efikasnost programa deratizacije doprinosi njihovom povećanju.

Prisustvo pacova u javnim prostorima

Nedavni snimci pacova u pekari, butiku i prodavnici u centru Beograda izazvali su zabrinutost među građanima. Stručnjaci ističu da ovi prizori nisu novost, te da Beograd, kao metropola, nije izuzetak kada je reč o populaciji pacova.

Pacovi u stambenim zgradama i kanalizacionim cevima

Stručnjak iz firme za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ukazuje na prisustvo glodara u stambenim zgradama, naglašavajući da čak i visoki spratovi nisu zaštićeni od njihove pojave. Takođe, ističe se mogućnost ulaska glodara u domove kroz kanalizacione cevi.

Globalni problem populacije pacova

Podaci o velikom broju pacova u gradovima poput Čikaga i Pariza ukazuju na globalni problem populacije glodara u urbanim sredinama. Ovo naglašava važnost sprovođenja efikasnih mera kontrole populacije glodara kako bi se zaštitili građani od potencijalnih zdravstvenih pretnji.

Kao što se vidi iz iznetih činjenica, prisustvo pacova i miševa u urbanim sredinama iziskuje ozbiljnu brigu i preduzimanje adekvatnih mera kako bi se sprečilo širenje zaraznih bolesti i očuvalo zdravlje građana.

(Prva TV)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Stanje pacova i miševa u Beogradu: Opasnost od zaraznih bolesti i mere zaštite

 

Komentari (0)

Loading