INVESTITOR STANARIMA NA KARABURMI NAPRAVIO PAKAO OD ŽIVOTA: Kuće nam vise nad ambisom, ne znamo da li ćemo OSVANUTI

Autor:

Vesti

19.09.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Firma "Diling invest" tokom gradnje nove zgrade potkopala zemljište i ugrozila privatne objekte

INVESTITOR STANARIMA NA KARABURMI NAPRAVIO PAKAO OD ŽIVOTA: Kuće nam vise nad ambisom, ne znamo da li ćemo OSVANUTI

Foto: ST/Dragan Kadić

U beogradskom naselju Karaburma poslednjih dana odvija se prava drama nakon što je zbog početka gradnje jedne zgrade došlo do obrušavanja zemljišta na kom se nalazi nekoliko privatnih kuća. Stanovnici ovih objekata ističu da već 11 dana žive u strahu šta nosi sutra s obzirom na to da im je inspekcija, zbog rizika od daljeg obrušavanja, naložila da se isele iz svojih domova. Međutim, neki stari, a neki prikovani za krevet nemaju gde, te se svakoga dana od 8. septembra zahvaljuju bogu što su još živi.


Navode da je cela priča počela početkom septembra, kada je građevinska firma "Diling invest" d. o. o., čiji je direktor izvesni Boban Lukić, krenula s gradnjom višespratnice, ali je prilikom bušenja zemljišta došlo do obrušavanja zemlje. Ugrožene su i privatne kuće, više dvorišta, kao i pomoćni objekti.
Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Investitori uništavaju stanove na Karaburmi

 

BAHATOST


Objekat od 1.026 metara kvadratnih gradi se u Ćustendilskoj ulici, paralelnoj s Ulicom Dragoslava Srejovića. Sama gradnja, kako kažu meštani, nikom nije bila problem, sve dok nije došlo do fizičkog oštećenja zemljišta i pomoćnih objekata koji su u sklopu privatnih kuća i koje se nalaze iznad mesta gradnje. Vlastimir Tanacković, vlasnik jedne od kuća, istakao je da je u više navrata pokušao da ostvari komunikaciju s investitorom, ali da on nijednog trenutka nije bio raspoložen za razgovor.


- Jednostavno, radi se o bahatom čoveku. Ne tražimo ništa više, osim da reši problem koji je napravio. Dolazila je i inspekcija i naložila nam da moramo da se iselimo iz kuća, čak su i stavili ovu traku. Ovde, kao što i vidite, žive stariji ljudi, oni jedva da se kreću, pa zar da takvi napuštaju domove? Radi se o ozbiljnom problemu, ukoliko se ovako nastavi gradnja, svi ćemo izgubiti krov nad glavom, a možda i živote - ispričao je naš sagovornik kom je znatno oštećen dobar deo dvorišta i pomoćni objekat.


Njegovom prvom komšiji urušeno je pola dvorišta, a ista sudbina preti i kući, u kojoj živi s nepokretnom suprugom. Kako objašnjavaju, pre nekoliko dana dolazio je i sudski veštak, ali još se ništa nije promenilo.

 

NEDAJ BOŽE KIŠE


- Investitoru je naređeno da zaustavi klizište koje je krenulo nakon što je počeo s kopanjem i rečeno mu je da postavi neku vrstu podupirača. On je postavio ova dva metalna stuba, a sudski veštak je, kad je izašao na teren, rekao da to nije dovoljno - kazao je jedan od komšija i dodao da nekoliko dana nije bilo majstora na gradilištu, da bi se od pre nekoliko dana ponovo pojavili.


Deda Vlasta, zajedno sa suprugom i komšinicom, kaže da im ne treba da se pod stare dane sele kod dece i da jedino što žele jeste to da dočekaju starost u miru.
- Sve ove naše kuće drži ova žila. Ako padne kiša ili, nedajbože, bude neko nevreme, odosmo i mi i naše kuće - rekao nam je deda Vlasta i dodao:


- U više navrata smo investitoru rekli da ćemo se žaliti novinarima, ali nam je poručio da ga to ne zanima.


Na pitanja koja smo poslali na zvaničan mejl firme "Diling invest" d. o. o. odgovore do zaključenja broja nismo dobili, kao ni odgovore na pitanja poslata Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Foto: ST/Dragan Kadić

Investitori uništavaju stanove na Karaburmi

 

Ili u dom ili u prihvatilište


Kako tvrde vlasnici kuća kojima svaki čas preti rušenje, s obzirom na to da im je inspekcija zabranila ulaz, ostaje im samo da odu u prihvatilište za beskućnike ili u neki od staračkih domova:


- Nama je rečeno da imamo te dve opcije, ali je za nas i to neizvodljivo jer, kao što vidite, mi se jedva krećemo, a da ne govorim o tome da ovde ima još nekolicina njih koji su prikovani za krevet.

Foto: ST/Dragan Kadić

Investitori uništavaju stanove na Karaburmi

 

Lukić ima osam firmi


Detaljnom proverom u Agenciji za privredne registre utvrdili smo da se kao direktori firme investitora navode Boban Lukić i Igor Ivanović. Za Lukića, pored ove firme, vezuje se još osam drugih, u nekima je vlasnik, u nekima direktor. Od ukupno osam firmi s kojima je Lukić bio povezan tri su u blokadi, dok su ostalih pet aktivne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading