U SUSRET BELGRADE GRAND PRIX 2023: Automobili koji su vozili istorijsku trku F1 iz 1939, ponovo na beogradskoj kaldrmi!

Autor:

Vesti

02.09.2023

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika nagrada Beograda održana je 3. septembra 1939, dva dana posle Hitlerove invazije na Poljsku.

U SUSRET BELGRADE GRAND PRIX 2023: Automobili koji su vozili istorijsku trku F1 iz 1939, ponovo na beogradskoj kaldrmi!

Foto: Tanjug

Ispred muzeja "Jugoslavija" izložena su vozila povodom međunarodnog kulturno-sportskog događaja - revijalne trke "Belgrade Grand Prix 2023" koji predstavlja rekonstrukciju čuvene trke F1 iz 1939.

Događaj je posvećen istorijskoj Gran pri trci, koja je prethodila današnjim trkama Formule 1, a koja je održana u Beogradu 3. septembra 1939. godine, dva dana posle Hitlerove invazije na Poljsku.

Nuvolari i Miler vozili su za tim Auto Union, fon Brauhič i Lang za Mercedes-Benc, dok je Milenković učestvovao samostalno, i zauzeo četvrto mesto, sa 19 krugova zaostatka za prvom trojicom, usled kvara na svom Bugatiju T51. Vozači Uniona vozili su Auto Union D, a Mercedesovi Mercedes-Benc W154.

Nagradu pobedniku Nuvolariju dodelio je kralj Petar II, a Beogradski Gran pri bio je poslednja trka pred svetski konflikt i simboličan kraj zlatne ere automobilizma tridesetih godina.

Automehaničar trke "Belgrade Grand Prix 2023" Zdravko Milanović izjavio je da se nada da će se i narednih godina ljudi okupljati oko ovog događaja.

"Posle svake vožnje se nešto se desi, uvek ima nekih radova. Vozila moraju da se konstantno održavaju, a delova je sve manje i manje. Najskuplji je trenutno ovde Bugati, a najstariji auto je iz 1913. godine. Svaki od njih je naravno jedinstven i lep na svoj način. Mnogo nam ovo znači. Prvi put smo se od 2018. godine ovde opet našli i organizovali. Nadam se da ćemo se svake naredne godine okupljati u što većem broju", istakao je Milanović.

Foto: Tanjug

 

Vlasnik jednog od izloženih automobila, Bugatija iz 1926. godine, Italijan Domeniko Bataljola istakao je da mu je drago što ima priliku da Beogradu pokaže deo istorije.

"Ovaj auto je vožen po kaldrmi i zato je bilo bitno da uz vozača ide i mehaničar. Uvek je imao rezervno ulje i rezervne svećice. Ovaj primerak je proizveden u Parizu 1926. godine i restauriran je 70-ih godina na Azurnoj obali. Ja sam ga kupio 2010. godine na licitaciji. Za mene je ovo prelep događaj jer od 2015. godine poslujem u Srbiji. Drago mi je što mogu da Beogradu doprinesem sa delićem istorije i da vas podsetim na Boška Milenkovića koji je baš u ovom modelu vozio trku 1939. godine", zaključio je Bataljola.

Trka "Belgrade Grand Prix 2023" biće organizovana sutra i pratiće rutu trke iz 1939. godine oko Kalemegdana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading