Gradnja prve linije METROA od 2020. godine!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.02.2018

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na Makiškom polju već postoji neophodna infrastuktura za početnu stanicu metroa i zato je, između ostalog, to mesto odgovarajuće za početak realizacije tog projekta", rekao je danas Tom Mekeligot, stručnjak za javni gradski prevoz iz kompanije WSP, koja je izradila master plan saobraćajne infrastrukture grada.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Mekeligot je u Starom dvoru predstavio projekat izgradnje metroa, čija bi prva linija, prema ranijim najavama, vodila od Makiškog polja do Ade Huje.

Mekeligot je naveo da je Makiško polje važno zbog izgradnje infrastrukture koje je potrebna za održavanje.

- Tamo ima dovoljno prostora za "park and ride" (parkiraj i vozi), koji će da primi saobraćaj pre nego što uđe u najopterećenije delove grada - rekao je Mekeliot.

On se nije složio sa tvrdnjama da Makiško polje nije pravo mesto za početnu stanicu metroa, navodeći da je to mesto izuzetno važno na “duže staze” zbog razvoja grada i kad se ima u vidu izgradnja pomoćne infrastrukture za održavanje metroa.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, izgradnja prve linije metroa počeće 2020. godine, biće puštena u rad 2022. godine, a novac za to je obezbeđen

Gradonačelnik je dodao da su "stručnjaci zaključili da će jedino dve linije metroa u kombinaciji sa četiri linije “BG voza” ubrzati saobraćaj u gradu, povezati udaljene krajeve grada i otvoriti velike investicione potencijale u svim delovima centra grada".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Gradonačelnik Sinišas Mali

Kako je rekao, u izradu plana su bili uključeni i domaći, najeminentniji stručnjaci, pa je prvi put "dobijen konkretan i detaljan plan koji će služiti kao smernica u procesu rešavanja saobraćajnih problema za koje se do skora mislilo da su nerešivi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Natasa

20.02.2018 12:30

Radujem se izgradnji metroa.

Maja

20.02.2018 12:31

Metro je nesto sto ce mnogo znaciti velikom gradu kao sto je Beograd.

ana

20.02.2018 12:35

Metro je velika stvar za Beograd.

Mikan

20.02.2018 12:38

Završetkom ovog projekta Beograd će postati metropola kao što to i zaslužuje.