"HRAM SVETOG SAVE JE DŽAMIJA, A SRBI SU LENJI"??? Strani turistički vodiči "TRUJU" turiste u Beogradu, dok naši nemaju posao!

Autor: REPUBLIKA/RTS

Vesti

25.06.2023

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji ovih dana prenose da pojedini turistički vodiči u Beogradu govore da je Hram Svetog Save zapravo džamija. Ili da su Srbi lenji, jer im je bio potreban ceo vek da završe ovo zdanje. Reč je o stranim vodičima koji nemaju našu licencu i ne moraju da poznaju istoriju Beograda.

"HRAM SVETOG SAVE JE DŽAMIJA, A SRBI SU LENJI"??? Strani turistički vodiči "TRUJU" turiste u Beogradu, dok naši nemaju posao!

Foto: Tanjug/T.Radovnović

Naši licencirani turistički vodiči već godinama gube posao jer ih inostrane turističke agencije ne angažuju, iako bi, po našem Zakonu o turizmu, morale, piše RTS.

- Niko neće da ih angažuje zato što su nekako strane agencije osetile da ovde postoji problem u kontrolisanju tog nelegalnog rada i za sada to njima prolazi -  smatra Ristić.

Njegova koleginica Milena Vasiljević kaže da ju je zaustavila inspekcija sa turističkom grupom i legitimisali je.

- Mislim da je to dosta dobro, budući da postoje turističke grupe i agencije koje uzmu lokalnog vodiča nekoliko puta, dok njihov vodič ne nauči razgledanje Beograda, a onda posle nas ne zovu. Samim tim što su me pred njihovim turistima legitimisali, to je dobro što ta agencija zna da postoje neke kontrole - kaže Milena Vasiljević.

Republika

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

 

 

Turistički inspektori

Turističkih inspektora u Srbiji trenutno je 85. Pored redovnih, rade i vanredne kontrole – kada im se obrate građani ili turistički vodiči. Od maja do septembra kontrole su pojačane, tvrde iz Ministarstva turizma i omladine.

"U protekloj nedelji imali smo dvadeset kontrola turističkih vodiča, i zaista su svi turistički vodiči zatečeni na lokacijama imali važeće legitimacije", kaže pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić.

Jedan od glavnih problema jeste to što turistička inspekcija nema pravo da na licu mesta napiše kaznu.

"Kada kontrolišu stranu grupu sa vodičem i ustanove da taj vodič nema važeću licencu Republike Srbije i nije naš državljanin, oni moraju da ga upute sudiji za prekršaje, što je jedan vrlo dug period koji zahteva i asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova, i najčešće ne može da se sprovede", objašnjava Srđan Ristić.

Od inspektora saznaju da oni čak i kad hoće da ih legitimišu oni samo odu, jer naša inspekcija nema ovlašćenja da im traži pasoš, to može samo policija.

Kazne postoje, za one koji budu uhvaćeni na terenu, a to su retko stranci, kojih je najviše. Mogu biti od 150.000 do 350.000 dinara.

U evropskim zemljama, pored novčane, postoji i kazna zabrane ulaska. U protivnom su na gubitku oni koji rade po zakonu i pune budžet države.

Vodiči kažu da su spremni da pomognu inspektorima da se ovaj problem reši.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading