ROBOTI ĆE ŠPARTATI PROMENADOM! Čudo na Savi: U Srbiju uskoro stiže tehnologija budućnosti

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

08.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući ruskim emigrantima iz IT firme "Jandeks", pametni roveri će za početak snabdevati stanovnike Beograda na vodi.

ROBOTI ĆE ŠPARTATI PROMENADOM! Čudo na Savi: U Srbiju uskoro stiže tehnologija budućnosti

Foto: www.profimedia.rs

Beograd na vodi je stambeni i poslovni prostor svetskog nivoa i najveća šoping-destinacija na Balkanu, zbog čega mnogi turisti hrle da ga posete. Uskoro će dobiti još jednu atrakciju - robote-dostavljače.

Naime, najranije za mesec dana očekuje se da Savskom promenadom špartaju robot-roveri za autonomnu dostavu koje je razvila ruska kompanija "Jandeks". Kada ova čuda tehnike stignu u Beograd, srpska prestonica će biti jedina u ovom delu sveta koja je uvela i ovakav način dostave.

Republika

Foto: Nemana Pancic

Aleksandar Vučić

- Imaćemo ruski "Jandeks", za mesec-dva ćemo imati robote koji će raznositi stvari po Beogradu na vodi i šire. Raznosiće razna čuda, imaćemo među prvima u Evropi, bićemo prvi koji će imati teren na kojem ćemo probati autonomna vozila, to imaju Amerika i Kina i mi možemo biti prvi - rekao je Vučić.

Nakon početnog testa očekuje se da kasnije počnu dostavu i širom grada.

Napredovali 40 mesta u oblasti digitalizacije

Naša država je inače postigla veliki napredak u oblasti digitalizacije. Naime, prema poslednjem globalnom izveštaju Svetske banke, koji uporedno prati napredak 198 ekonomija sveta u oblasti digitalne transformacije, Srbija se našla na 11 mestu na svetskom nivou, odnosno na visokom četvrtom mestu u Evropi. U odnosu na 2020, Srbija je napredovala 40 mesta, što nas je dovelo na prvo mesto u regionu, ali i ispred Austrije, Španije, Nemačke i Velike Britanije.

DO ULAZNIH VRATA

Republika

Foto: e-stock

Beograd na vodi

Kako se može videti na njihovom sajtu, roboti su veličine putnog kofera i kraću se brzinom prosečnog hoda, prenoseći male pakete. Ovi roboti-dostavljači u Rusiji su "počeli sa radom" još 2020. U početku su dostavljali hranu, ali je u međuvremenu asortiman usluga proširen. Funkcionišu tako što se u "kofer" stavi hrana ili bilo šta drugo, a kada rover isporuči paket do ulaza, na telefon klijenta stiže obaveštenje i verifikacioni kod koji se unosi u aplikaciju da bi robot omogućio preuzimanje porudžbine. Uređaj se kreće sam, ali pod nadzorom daljinskog operatera.

Inače, ova ruska kompanija već nekoliko godina u Srbiji ima dostupne usluge Jandeks taksija i Jandeks dostave. Da imaju ozbiljne namere, govori i sastanak premijerke Ane Brnabić s predstavnicima kompanije u novembru, na kom je najavljeno otvaranje razvojnog centra u kojem će biti zaposleno više od 800 inženjera koji će raditi na najsavremenijim IT rešenjima.

Kako funkcionišu

- voze hranu i druge proizvode u specijalnom koferu

- kada stigne do ulaza, klijentu stiže obaveštenje i verifikacija

- kreće se sam, pod nadzorom daljinskog operatera

NOVE TEHNOLOGIJE

Od početka rata u Ukrajini Beograd je postao popularna destinacija za ruske emigrante, među kojima je najviše IT stručnjaka. Prema rečima predsednika Vučića, u Srbiju je došlo mnogo mladih i najobrazovanijih Rusa koji su u Beograd doneli nove tehnologije.

- U martu je zabeležen rekord, podneto je 10.000 zahteva za boravišne i 5.000 zahteva za radne dozvole. Ti mladi ljudi u Srbiju i Beograd su doneli nove tehnologije, to su najobrazovaniji Rusi, i zahvaljujući njima će uskoro roboti raznositi stvari po gradu, a Srbija dobiti šansu da prva u Evropi dobije teren za testiranje autonomnih vozila - poručio je predsednik.

Izvoz IT sektora 2,7 milijardi

Republika

Foto: Slobodan Miljević

Ana Brnabić

Da je IT sektor budućnost Srbije, govori podatak da je prošle godine izvoz sektora za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) u 2022. iznosio 2,692 milijarde evra, što je 45 odsto više nego 2021, a ove godine se očekuje dodatni rast. Naime, kako je istakla premijerka Ana Brnabić, Srbija je danas međunarodno priznata kao zemlja inženjera, inovativnih i kreativnih ljudi.

- Zbog toga danas u Srbiji svoje proizvode i rešenja razvijaju neke od najpoznatijih kompanija na svetu kao što su "Majkrosoft", NCR, IBM, "Cisco'", "Kontinental", "GoDady", "Šnajder", ali i relativno nove, izuzetno uspešne, kompanije kao što su "Epik gejms", "Rivijan" ili "Poligon" - rekla je Brnabićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading