NISMO NAMRTVO OTROVANI, ALI SU POSLEDICE TRAJNE! Toksikolog govorio o štetnostima zapaljivih čestica u požaru na Galenici

Autor:

Vesti

20.02.2023

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toksikolog je naveo šta je sve bilo u vazduhu prilikom požara u Galenici kada su gorele gume.

NISMO NAMRTVO OTROVANI, ALI SU POSLEDICE TRAJNE! Toksikolog govorio o štetnostima zapaljivih čestica  u požaru na Galenici

Foto: Tanjug

Požar koji je u sredu popodne izbio u fabrici guma u Zemunskom naselju Galenika, izazvao je pravu ekološku katastrofu.

Gust crni dim bio je vidljiv gotovo iz svih delova grada, a jedan od okolnih stanara je tu scenu opisao kao da je u njegovom stanu odjednom pao mrak.

Šta smo to udisali u protekla dva dana za Kurir je objasnio toksikolog Radomir Kovačević.

- Sigurno je da smo popili nešto od tih otrova, ali smo živi. Dakle nismo se otrovali na mrtvo, što kaže naš narod. Ali ono što zna mali broj ljudi i lekara, je da su emiteri svih toksičnih materija su fabrička postrojenja. Ovo su termolabilne materije koje oslobađaju na submikronskom nivou. Sve čestice manje od 5 mikrona koje užu u pluća moraju da ostave posledice - objašnjava Kovačević.

Toksikolog je naveo šta je sve bilo u vazduhu prilikom požara u Galenici kada su gorele gume.

- Ima tu aromata, minihlorid monomera, to su sve plastične mase koje su obogaćene kancerogenim potecijalom. Te akutne intoksikacije su beznačajne. To su ošptećenja alveolnog plućnih parenhila gde dolazi do gušenja i može da dođe do hroničnih optstuktivnih bolesti pluća ali i alergija - ističe Kovačević.

On je na kraju rekao šta ga najviše brine kad su u pitanju ovakvi incidenti.

- Meni je najvažnije da sve ima kumulativni efekat. Koncetracija materija s kancerogenim svojstvima, uvek se atakuju na prvom mestu na pluća. Mi u stanju mirovanja udahnemo 16 puta, a tokom fizičke aktivnosti i više - zaključio je Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading