OGLASIO SE ŠAPIĆ POVODOM SELIDBE BEO ZOO VRTA: Ovako će izgledati NOVA lokacija, Kalemegdan odlazi u istoriju (FOTO)

Autor:

Vesti

03.02.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Šapić je izrazio nadu i da će projekat preseljenja Beo zoo vrta biti gotov u naredne dve to tri godine.

OGLASIO SE ŠAPIĆ POVODOM SELIDBE BEO ZOO VRTA: Ovako će izgledati NOVA lokacija, Kalemegdan odlazi u istoriju (FOTO)

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ

Gradonačelnik Aleksandar Šapić saopšto je danas da se Beo zoo vrt izmešta na novu lokaciju i to na Adi Ciganliji, tačnije - Adi Safari.

- Zoo vrt je često bio tema, zbog uslova u kojima žive životinja a i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Bilo je predloga ranije. Čak je i Vuk Bojović imao ideju o izmeštanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da to nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostvrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbnom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali: Da Zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrži sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari - saopštio je Šapić na pres konferenciji koja se odžrava upravo ovde, na budućoj lokaciji beogradskog zoološkog vrta.

On je izrazio nadu i da će projekat preseljenja Beo zoo vrta biti gotov u naredne dve to tri godine.

Šapić je dodao i da se dugogodišnja ideja da se Zoo vrt preseli iz centra grada našla se i u Generalnom urbanističkom planu do 2041. godine, a koji je predstavljen javnosti leta prošle godine.

Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada.

Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Povodom preseljenja danas se oglasila i supruga Vuka Bojovića, Vesna, koja je rekla da će se boriti da do ovog preseljenja ne dođe.

Ovo nije prvi put da se govori o preseljenju Zoo vrta. Godine 2007. ideja je bila da se ovaj vrt preseli u Surčin. Takođe, u to vreme bilo je predloga i da bude izmešten na Veliko ratno ostrvo, ali se od toga odmah odustalo zbog prolećnih poplava. Jedna od opcija tada je bila i Krnjača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (3)

Loading
Igor

03.02.2023 14:04

Genijalna ideja...još samo da se sprovede u delo

Branko

04.02.2023 06:42

Sa svakog aspekta podrzavam ideju. Ljudsi i normalan projekat.

Nisam botina

04.02.2023 14:57

I treba, u humanije uslove. Nisam botina kao ostali koji ostavljaju komentare, ali se apsolutno slažem.