"SEVERNA MITROVICA KAO BESCARINSKA ZONA"! Eskobar: Umesto da se svađamo, hajde da imamo zonu slobodne trgovine za ceo region

Autor:

Vesti

15.12.2022

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da se svađamo o izdavanju državnih dokumenata, hajde da razgovaramo o uklanjanju potrebe za nekim od tih dokumenata. Na primer, da imamo zonu slobodne trgovine za ceo region, kaže Eskobar.

"SEVERNA MITROVICA KAO BESCARINSKA ZONA"! Eskobar: Umesto da se svađamo, hajde da imamo zonu slobodne trgovine za ceo region

Foto: printscreen/RTS

Činjenica je da Beograd ima veliki uticaj na Srbe na Kosovu, na Severu. I trebalo bi da bude tako, jer oni nisu samo građani Kosova, oni su i građani Srbije, oni imaju dvojno državljanstvo. Severna Mitrovica je na raskrsnici četiri dinamične zemlje i mogla bi da postane bescarinska zona, smatra američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Eskobar je govorio o održivijem rešenju koje treba da se pronađe, ne samo za sadašnju krizu, već, kako je kazao, u kontekstu regionalne saradnje.

Napomenuo je da je na Kosovu potrebno da se umesto svađanja o ličnim dokumentima fokusira na Zonu slobodne trgovine.

- Severna Mitrovica je na raskrsnici četiri vrlo dinamične zemlje – Kosova, Severne Makedonije, Albanije i Srbije. Sever Kosova, Severna Mitrovica, bi mogle da postanu bescarinska zona, jedan centar za distribuciju, za prevoz za otvoreni Balkan i zajedničko regionalno tržište. Mi vidimo prilike tu koje će pomoći svim zemljama u regionu, a ne samo Srbiji i Kosovu - smatra Eskobar.

Rešenje je i brza integracija u evropske strukture, i tu će SAD da pomognu.

Na pitanje da pojasni zajednički nastup zemalja Zapadnog Balkana pod sadašnjim uslovima u kojima Srbija ne priznaje Kosovo, on odgovara:

- Umesto da se svađamo o izdavanju državnih dokumenata, hajde da razgovaramo o uklanjanju potrebe za nekim od tih dokumenata. Na primer, da imamo zonu slobodne trgovine za ceo region. Da otvorite firmu u Crnoj Gori i onda da poslujete na čitavom Zapadnom Balkanu. Postoje prilike da upotrebimo ovu krizu da nađemo stvarna rešenja za ovdašnje građane - smatra on.

Shodno tome, vidi zajedničku budućnost oba naroda u EU, kao i da će zajednička ekonomska budućnost omogućiti deci građana da ostanu u svojim zemljama.

- Ako razmislite o onome što se dešava danas, podrazumevam tu i Berlinski proces, Otvoreni Balkan i sve regionalne mogućnosti, to će rešiti ovu krizu i to će stvoriti veće prilike za region - rekao je Eskobar.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading