EKSKLUZIVNO! Kako su Šolak i Junajted grupa sebe oslobodili plaćanja naknada: Srbija nije njihova zemlja!

Autor:

Vesti

09.12.2022

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medijske usluge TV N1 - Adria News S.ar.l. nisu u nadležnosti Republike Srbije, budući da ima sedište u Luksemburgu i uredničke odluke donosi u Luksemburgu, stoji u zvaničnom dopisu iz Šolakovih kompanija

EKSKLUZIVNO! Kako su Šolak i Junajted grupa sebe oslobodili  plaćanja naknada:  Srbija nije njihova zemlja!

Foto: printscreen

Dragan Šolak na ivici bankrota

Svaki vlasnik kafića, restorana, prodavnice ili, na primer, škole plesa koji u svojim prostorijama emituje muziku nekog izvođača iz Srbije ili izdavačke kuće sa licencom u Srbiji, ima zakonsku obavezu da plati nadoknadu za to. Isto važi za televizijske stanice. Osim za one u vlasništvu Dragana Šolaka

TV stanice Nova S i N1 delom su zaista u pravu kada kažu da su “slobodni mediji”. Naime, oni su godinama bili oslobođeni poštovanja zakona Republike Srbije, pa između ostalog, za razliku od svih drugih u ovoj zemlji, nisu plaćali naknadu za autorska prava i emitovanje muzike domaćih umetnika i pevača! 

Ekskluzivno, imali smo uvid u zvanične dopise koji su iz Šolakovih kompanija poslati na adresu Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i u kojima se odbija da bilo šta imaju sa plaćanjem bilo kakvih naknada. 

OFPS je organizacija koja okuplja oko 130 muzičkih izdavačkih kuća iz Srbije i sa licencom u našoj zemlji, za kolektivno ostvarivanje njihovih prava, u skladu sa odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i na osnovu rešenja Zavoda za intelektualnu svojinu. 

Svako ko javno emituje muziku dužan je da za to plati naknadu izdavačkim kućama, čija prava OFPS brani. 

Takav je zakon, i to poštuju svi, od radnje iz komšiluka do TV stanica, osim tajkunskih medija Dragana Šolaka! 

- Mi nismo dužni da vam plaćamo ni dinara - na ovo se svode dopisi kompanija Adrija njuz i Junajted medija, zvaničnih vlasnika N1 i Nove S, kao odgovor na molbu OFPS za ostvarivanje saradnje i isplatu naknade. 

Dugačka objašnjenja, koja su pisali Šolakovi skupo plaćeni advokati, imaju zajednički zaključak: TV N1 uopšte nije televizija, a pogotovo nije srpska televizija, već je “naziv za medijsku uslugu televizije, čiji je pružalac Adria News s.a.r.l. iz Luksemburga koji je za nju pribavio dozvolu od strane regulatornog tela Velikog Vojvodstva Luksemburg”. 

Takođe, kako se navodi u zvaničnim dopisima, “medijske usluge TV N1 - Adria News S.ar.l. nisu u nadležnosti Republike Srbije, budući da ima sedište u Luksemburgu i uredničke odluke donosi u Luksemburgu”.  

Dakle, iz Junajted medije zvanično, crno na belo, poručuju da se uredničke odluke za njihove, evidentno lažne, slobodne televizije uopšte ne donose u Beogradu, već tamo gde sede njihove gazde, u Luksemburgu!  

I još na ovo, u dopisima se poručuje da “pružalac medijske usluge TV N1 - Adria News S.a.r.l. ne emituje program u Republici Srbiji, a OFPS kao kolektivna organizacija može da prikuplja isključivo naknadu od korisnika koji vrše radnju emitovanja u Republici Srbiji”. 

Da, dobro ste pročitali - ono što videti svojim očima, program N1 i Nove S koji se emituje iz studija u Beogradu i prikazuje na TV ekranima uopšte ne znači da je to emitovanje programa u Srbiji, već je to “prekogranično reemitovanje programa iz inostranstva”, odnosno iz Luksemburga! 

Ovakvim pravnim mućkama, televizije u vlasništvu Dragana Šolaka i njegove političko-biznis hobotnice Junajted grupe sebe oslobađaju poštovanja zakona Republike Srbije, uključujući obavezu kakvu imaju baš svi drugi u ovoj zemlji, od male komšijske radnje i kafića do drugih televizija, da plaćaju naknadu za javno emitovanje muzike. 
Kakvi prevaranti. 

Vrhunsko licemerje 

Podsetimo, Dragan Šolak je čovek čije se bogatstvo procenjuje na više od milijardu evra, vlasnik je privatnih aviona, golf terena, hotela, bukvalno je kupio državljanstvo Malte, stalno prebivalište mu je u vili na Ženevskom jezeru, a ima ofšor firme na Karibima.

I on, pravnim mućkama, sebe je prosto izuzeo od obaveze poštovanja zakona Srbije, među kojima je plaćanje autorskih prava i ostalih naknada, dok u isto vreme svakog dana njegove televizije i njegova Junajted grupa ne prestaju da kukaju kako su ugroženi, kako im je mnogo teško. Licemeri i prevaranti, eto šta su.  

Šolakova hobotnica 

Adria News d.o.o, Adria News S.a.r.l, United Media Production d.o.o, United Media… sve su to nazivi delom fantomskih, delom pravih, kompanija koje postoje u okviru Junajted grupe (United Group), čiji su vlasnici Dragan Šolak i fond BC Partners. Sve ove firme su napravljene u suštini sa jednim ciljem: da Šolak i njegovi partneri zgrnu što veće bogatstvo izbegavajući plaćanje poreza i drugih naknada tamo gde posluju, kao i da što lakše prebacuju ogromne sume novca na svoje ofšor račune.  

I sve bi to bilo relativno u redu za belosvetske bogataše da u isto vreme Junajted grupa, N1, Nova i ostali ne prestaju da kukumavče i izmišljaju neku svoju ugroženost, a zahvaljujući mućkama žive bolje od 99,9 odsto svih ostalih u Srbiji! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Darko

09.12.2022 13:44

Ja krivim nasu drzavu zasto to nije resila

marko

09.12.2022 18:11

Da država ne toleriše prefarbane agitprop huškače koji direktno rade kao plaćenici antisrpskih centara moći , sigurno bi se našao način da plate ono što svi plaćaju . Ne postoji ozbiljna država na planeti koja bi dopuštala na svojoj teritoriji otvoreno zagovaranje i pozive na rušenje zvaničnih institucija pod plaštom demokratije .

oskar

20.10.2023 13:44

Svi treba da smo srećni kada se naša država gradi i napreduje,ali avaj,uvek ima onih koji koče uzbrdo.