TRAMPOVA KOMPANIJA OSUĐENA ZA VARANJE DRŽAVE: Bivši predsednik SAD znao za prevare, ali izbegao kaznu

Autor:

Vesti

06.12.2022

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa osuđena je za poreske zločine koje su počinila dvojica njenih dugogodišnjih rukovodilaca nakon suđenja na Menhetnu.

TRAMPOVA KOMPANIJA OSUĐENA ZA VARANJE DRŽAVE: Bivši predsednik SAD znao za prevare, ali izbegao kaznu

Foto: Tanjug/AP

Firma za nekretnine, ugostiteljstvo i golf odmaralište sa sedištem u Trampovom tornju u Petoj aveniji suočava se sa kaznom od 1,6 miliona dolara. Kompanija je optužena za šemu prevare, zaveru, krivičnu poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih zapisa.

Tužioci su ovaj slučaj uglavnom izgradili oko dugogodišnjeg glavnog finansijskog direktora Trampove organizacije Alena Vajselberga, koji je u avgustu priznao krivicu po 15 tačaka, uključujući poresku prevaru, zaveru i veliku krađu. Obećana mu je smanjena kazna od pet meseci zatvora u zamenu za svedočenje protiv kompanije. Pretilo mu je do 15 godina zatvora.

Mekoniju, koji je u svom svedočenju priznao da je počinio zločine, dodeljen je imunitet po njujorškom zakonu jer su ga tužioci pozvali kao svedoka velike porote u slučaju.

U svom svedočenju, Vajselberg je detaljno opisao kako su on i kontrolor kompanije, Džefri Mekoni, planirali da prevare državne i savezne poreske vlasti u periodu od 15 godina počevši od 2005. Vajselberg je koristio kompaniju da pokrije velike lične troškove poput kirije luksuznog stana na reku Hadson, Mercedes Benz iznajmljuje za sebe i svoju ženu i školarinu u privatnoj školi za svoje unuke.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U nekim slučajevima, on je kompaniji vratio svoje lične troškove, što mu je omogućilo da nezakonito koristi naknadu pre oporezivanja. Ostale troškove je platila kompanija, ali nisu prijavljeni kao oporezivi prihodi u skladu sa poreskim zakonima.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna takođe je na kraju slučaja tvrdila da je Tramp imao lična saznanja o poreskim varanjima koje su izvršili njegovi rukovodioci.

U jednom trenutku u svom rezimeu, pomoćnik okružnog tužioca Džošua Steinglas ukazao je na dokument koji je parafirao Tramp i nazvao ga „eksplicitnim” dokazom da zna da njegovi rukovodioci petljaju sa troškovima kako bi smanjili svoje poreske obaveze.

Tramp nije optužen za krivično delo. U nedavnom postu na društvenim mrežama, on je negirao da je znao za zločine koje su počinili Vajselberg i Mekoni.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading