U BEOGRADU SE POJAVILA BELIČASTA MASA KOJA STVARA OPEKOTINE: Stručnjak otkrio - TOKSIČNA JE!

Autor:

Vesti

29.10.2022

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beličasta paučina koja se pojavila na Adi Ciganliji izaziva opekotine, a evo zašto je toksična.

U BEOGRADU SE POJAVILA BELIČASTA MASA KOJA STVARA OPEKOTINE: Stručnjak otkrio - TOKSIČNA JE!

Foto: Printscreen/Youtube/Inside Edition

Crvenilo

Na Adi Ciganliji u Beogradu pojavila se neka vrsta beličaste paučine, pomalo čak i lepljive, a koja je kod brojnih šetača izazvala opekotine i pojavu plikova. O kakvoj vrsti paučine je reč i koliko je opasna po one koji je dodirnu, u "Jutru" na TV Prva govorio je dr Željko Tomanović, profesor sa Biološkog fakulteta.  

Ovo nije prvi put da se na Adi Ciganliji javi ova beličasta masa, a najviše je ima na žbunju, drveću, a ponekad i kamenju i stenama. 

- Ove svilaste struktre proizvode neke vrste gusenice, veći broj moljaca i njihove gusenice. Beličasta masa nije nešto što se javlja samo na Adi Ciganliji, već je ima širom Srbije. Proizvode je pred zimu i za njih ima zaštitnu ulogu, unutar te strukture se one štite i čak neke u njima prezimljavaju. To su vrste koje žive kod nas, neke od njih se zovu prelje ili prelci baš zbog toga.

Republika

Foto: pexels.com

Moljac

Brojni građani koji su došli u dodir sa ovom beličastom masom su prijavili alergije nakon kontakta, pa čak i opekotine.

- Što se tiče alergija, svilasta striktura ne izaziva alergije, već te gusenice na sebi imaju dlačice koje su toksične, pa onda one ostanu na svili koja se raznosi, pa može doći u kontakt sa osobama koje su alergične. To može dovesti do raznih alergija, opekotina, plikova, crvenila i sličnih reakcija. Jednostavno ih ne treba dirati, jer mogu da se jave te reakcije, ali ne radi se ni o kakvoj neobičnoj pojavi. Ovo je normalna pojava kod nas.

Profesor Tomanović je objasnio i da se ova beličasta paučnina najčešće javlja na drveću, žbunju, a ponekad i na kamenju. 

- Paučina se javlja tokom cele godine, ali je u ovom periodu izraženija, baš zato što se pripremaju za zimu i preživljavanje - napomenuo je. 

Svakako, ko dođe u kontakt sa ovom beličastom masom, nakon čega mu se javi neka reakcija, bilo da je reč o opekotinama ili crvenilu, trebalo bi da se javi lekaru.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
пера

29.10.2022 09:30

ма није то од запрашивања авиона из вазуха!? биће и горе.