ŠOLCOV UDAR NA OTVORENI BALKAN! Berlin povukao potez - NEMCI BI DA KROJE POLITIKU REGIONA!

Autor:

Vesti

14.07.2022

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit zapadnog Balkana biće održan u novembru ove godine u Berlinu da bi se dao novi podsticaj takozvanom berlinskom procesu, najavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

ŠOLCOV UDAR NA OTVORENI BALKAN! Berlin povukao potez - NEMCI BI DA KROJE POLITIKU REGIONA!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ovim potezom zvanični Berlin zapravo udara na inicijativu "Otvoreni Balkan", koja je okupila države iz regiona koje konkretnim dogovorima međusobno jačaju svoje ekonomije.

Nemački interes je jasan, kao i namera da i dalje utiču na dešavanja u ovom regionu.

Naime, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom u Berlinu, tokom kog je jedna od tema bilo i proširenje EU na zapadni Balkan, Šolc je rekao da bi mogao da bude postignut dogovor o daljim konkretnim koracima za evropske integracije zapadnog Balkana.

Šolc je ukazao da je zapadnom Balkanu 2003. obećana brza i realna EU perspektiva, ali je ocenio da se od tada malo toga dogodilo.

Republika

Foto: printskrin

 

Poručio je da bi Nemačka i Slovenija volele da sarađuju na davanju novog podsticaja procesu pristupanja zapadnog Balkana EU.

Politički analitičar Stevica Deđanski u izjavi za Srpski telegraf ističe da bi bilo dobro ako bi "Berlinski proces" doneo nešto konkretno:

- Činjenica je da od njega nemamo neku vajdu za razliku od "Otvorenog Balkana", uz koji rapidno napredujemo. SAD podržava "Otvoreni Balkan", dok Nemačka bojkotuje, jasno je da se nekoliko svetskih sila pita za sve.

Golob: Proces je prespor

Prema rečima slovenačkog premijera, moraju se naći načini da zemlje zapadnog Balkana preduzmu individualne korake i ostvare uspeh na putu ka EU.

- Nažalost, ovaj proces, na način na koji je rađen, proces je koji je doveo do apatije u ovim zemljama jer je apsolutno prespor - rekao je Golob.

Ocenio je da bi EU trebalo da se usredsredi na nagrađivanje zapadnog Balkana za napredak na putu ka pridruživanju EU da bi se tim zemljama dao podsticaj da nastave da slede taj "daleki i izazovni cilj".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading