Duga tradicija: Pre 130 godina Beograđani su dobili čistu i zdravu vodu, a sada su u planu NOVI PROJEKTI!

Autor:

Vesti

12.07.2022

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preduzeće sa dugom tradicijom i neukaljanim imenom, predstavlja pravi biser srpske prestonice.

Duga tradicija: Pre 130 godina Beograđani su dobili čistu i zdravu vodu, a sada su u planu NOVI PROJEKTI!

Foto: Printskrin: Youtube/ЈКП Београдски водовод и канализација

Pre tačno 130 godina stanovnici tadašnjeg Beograda “odvrnuli” su česme sa kojih je po prvi put tada potekla čista, zdrava, kvalitetna i potpuno ispravna voda! Grad je rastao i menjao se, ali ovako je ostalo više od jednog veka do danas, što je privilegija sa kojom se može pohvaliti izuzetno malo gradova u celoj Evropi.

JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, preduzeće sa dugom tradicijom i neukaljanim imenom, predstavlja pravi biser srpske prestonice, a danas slavi 130 godina od kada svi stanovnici srpske prestonice na svojim česmama imaju kvalitetnu, bezbednu i potpuno ispravnu vodu.

Beogradski vodovod osnovan je 12. jula 1892. godine na Petrovdan, kada je na mestu sadašnje Terazijske česme, iz prvog proizvodnog pogona Bele vode, potekla po prvi put, danas već čuvena “česmovača”.

Činjenica je da u svojih 130 godina postojanja, sada JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” nije imalo nijednu hidričnu epidemiju, a da isporuka vode nijednom nije zaustavljena, čak i u nekim teškim momentima po našu zemlju i naš narod. Beograd, mada se o tome možda i ne razmišlja uvek na takav način, je veoma srećan i pomalo usamljen među evropskim gradovima koji mogu da se pohvale činjenicom da na česmama dobijate potpuno ispravnu vodu za piće i da je ona dostupna kada god poželimo, i to po veoma pristupačnoj ceni – kaže direktor JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” Strahinja Danilović i dodaje da je Beogradski vodovod u stalnoj “trci” sa gradom koji se neprekidno širi i iskazuje potrebe za novim količinama vode.

Foto: E/Stock

Strahinja Danilović

A da bi sa česama uvek tekla ispravna pijaća voda, potrebno je znanje, trud i požrtvovanost svih zaposlenih u JKP BVK, koji 24 sata, 365 dana u godini održavaju složene sisteme za preradu i distribuciju vode i kontrolišu njenu ispravnost.

Od prvobitno jednog pogona na Belim vodama, došli smo do ukupno pet proizvodnih pogona i 149 bunara, 35 crpnih stanica, 34 rezervoara, koji danonoćno rade kako bi obezbedili potrebne količine vode za građane, ali i privredu. Svakog dana u godini, naši neumorni radnici i po kiši, snegu, ali i na nekada veoma visokim temperaturama, ulažu i nadljudske napore da, kada to pucanja cevi dođe, otklone kvar u najkraćem mogućem roku – priča direktor ovog javno-komunalnog preduzeća.

Zahvaljujući požrtvovanom radu, velikom znanju, iskustvu i odgovornosti rukovodstva i svih zaposlenih, ali i podršci predsednika Republike Aleksandra Vučića i Grada Beograda, gradski vodovod danas je moderna kompanija koja ne prestaje da se razvija.

Kontiuirano se radi na rekonstrukciji vodovodne mreže, izgradnji magistralnih i distrubitivnih cevovoda, rekonstrukciji i proširenju postojaćih postrojenja, regeneraciji i revitalizaciji reni bunara, kojom je dobijeno dodatnih 300 l/s, a jedan od najvažnijih naših projekata svakako je i izgradnja postrojenje za preradu otpadnih voda “Veliko selo”, koji će prerađivati otpadne vode od 1,5 miliona stanovnika i kojim će svi izlivi kanalizacije u reke biti ukinuti. Ovim će trajno bitit rešen problem otpadnih voda u prestonici. -

Danilović dodaje da je u toku je izgradnja rezervoara Bežanija koji će biti najveći rezervoar vode u jugoistočnoj Evropi i koji će podmiriti potrebe za vodom celog Novog Beograda, Zemuna i svih sremskih naselja koja su povezana na sistem, a počinje i izgradnja crpne stanice Vračar čime će se poboljšati snabdevanje vodom Vračara, Zvezdare, ali i delova Voždovca uz auto-put.

U toku je projektovanje fabrike vode Makiš 3 sa dodatnim kapacitetom od 2.000 l/s i crpne stanica čiste vode Makiš, a počinje i rekonstrukcija postrojenja “Jezero” kojim će se obezbediti dodatnih 1.000 l/s, čime će se obezbediti stabilno vodosnabdevanje Beograda u decenijama koje slede.

Planirana je i izgradnja potisnog cevovoda fi 1.200 od crpne stanice Makiš nova do kompleksa Bežanije koja je neophodna zbog zahteva za dodatim količinama vode koja je posledica intenzivne izgradnje i novih industrijskih zona na delu Novog Beograda i Zemuna, kao i potreba za povezivanjem sistema leve i desne obale Save. Dužina cevovoda je 11 km, a deo trase ide preko mosta na Adi.

Danilović napominje da je za svojih 130 godina duge tradicije, Beogradski vodovod uspešno odolevao mnogim izazovima i uvek izlazio kao pobednik.

Tako će biti i u budućem periodu, nastavićemo da pobeđujemo, kako bi i generacije koje budu dolazile mogle da se ponose sistemom koji je prava retkost na ovim prostorima. -

Brojke

– 4.016 km vodovodne mreže održava BVK

– 6,600 litara u sekundi proizvodi se na pogonima

– 2.700 km kanalizacione mreže je u sistemu

– 12.050 defekta na vodovodnoj mreži popravile su ekipe samo tokom 2021. godine

– 280.000 poziva godišnje u proseku primi Kontakt centar

Prioritet PPOV “Veliko selo”: Napokon rešavanje problema otpadnih voda u gradu

U prethodne četiri godine počelo je sistematsko rešavanje problema kanalizacione mreže na teritoriji grada Beograda. Aktivno se pristupilo realizaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa Evropskom direktivom o vodi, kao jednim od ključnih faktora zaštite životne sredine. Radimo na izgradnji PPOV Veliko selo, direktno smo uključeni u realizaciju PPOV Batajnica, dok sa Gradom ostvarujemo saradnju na izgradnji kanalizacione mreže na levoj obali Dunava i PPOV Krnjača, kao i saradnju na izradi tehničke dokumentacije za Ostužnički kanalizacioni sliv sa PPOV Ostružnica. Ovim će problem otpadnih voda u prestonici, koje kao što znate se trenutno ispuštaju u reke, biti napokon tajno rešen – kazao je Danilović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading